De Hip Hop revolutie

Wat de punk in de jaren 80 in het Westen was, is nu de Hip Hop in de Arabische wereld. Het is precies dezelfde universele spirit van verzet en de do it yourself mentaliteit die ik nu dagelijks terugzie in de revolutionaire muziekclips op facebook en youtube.

In december 2010 poste de Tunesische rapper “el-General” zijn clip “Rayess al Bled” (meneer de President) op het net. In ongemeen harde bewoordingen richtte hij zich frontaal tot president Ben Ali:

Mr. President, today I am speaking in mame of myself and of all the people who are suffering in 2011, there are still people dying of hunger
who want to work to survive, but their voice was not heard
get off into the street and see, people have become like animals
see the police with batons, takatak they don’t care

De clip ging viral, leverde honderdduizenden hits op en el-General werd meteen, volgens beproefd recept, gearresteerd om hem het zwijgen op te leggen.  Te laat. Niet de generaal, maar Ben Ali vertrok, uitgejouwd door zijn ‘onderdanen’. Van Ben Ali horen we niets meer en el-General vergaarde eeuwige roem. Time magazine schaarde hem zelfs onder de tien invloedrijkste personen van 2011.

En dan is er nu de nieuwe clip van Omar Offendum, een syrische rapper die in de VS woont. Hij heeft de bekende leus  “es- sha’b yurid saqat an-nizaam – Het volk wil de val van het regime” voorzien van een stevige beat en probeert vanuit de VS zijn landgenoten een hart onder de riem te steken. Op Youtube citeert hij Desmond Tutu: “wie neutraal is in situaties van onrecht, kiest de kans van de onderdrukker”.  De clip begint met beelden van massale demonstraties en ludieke en vreedzame acties, tegenover het botte geweld van de staat. Omar zingt: “We zijn allemaal Alewiet, Koerd en Sunni, we zijn allemaal Deir ez-Zur, Der’a, we zijn allemaal Hassake en Aleppo … I have a dream the regime will fall, and what comes next will be better for us all”.

Dit is precies de boodschap die veel demonstranten in Syrie, tegen de verdrukking in, hoog  houden.  Het is de boodschap van de adopt a revolution campagne. We hebben Omar Offendum meteen een mailtje gestuurd of hij op vijf mei op de bevrijdingsfestivals wil spelen om adopt a revolution te promoten. Volgens mij gaat hij het doen….

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s