Laatste aflevering De Andere (Kant van de) Wereld: Syrie

Vanmiddag is dit dagboek te beluisteren op radio 5 tussen 4 en 5 of later te beluisteren op www.deanderewereld.nl.

Zondag 25 maart 

Het bericht komt vandaag binnen dat in Dirbasiyeh, een van de plaatsen waar IKV Pax Christi een lokaal burgercomité steunt, een activist is vermoord. Vier gewapende mannen drongen het huis binnen van Juan Qatna, een amateur-fotograaf en burgerjournalist die veel beeldmateriaal verspreidde over de protesten in Dirbasiyeh en omgeving, een Koerdische regio. De gewapende mannen namen Juan mee. Drie uur later werd zijn lichaam gevonden in een dorpje verderop, hij was gemarteld. Volgens het lokale burgercomité was de moord het werk van de zogenaamde Shabbiha, de knokploegen van de Assads.

Maandag 26 maart
We krijgen per email een brief van de Syrische Local Coordination Committees in Damascus. Het is het overkoepelende netwerk van de lokale burgercomités die de geweldloze protesten organiseren. We ondersteunen enkele van deze comités in onze campagne ‘Adopteer een Revolutie’ en daar bedanken ze ons voor. In hun brief zeggen ze: “Ons volk staat alleen tegenover een bloedig, repressief regime dat al meer dan 10.000 mensen heeft gedood. De internationale en regionale actoren steunen het regime met wapens, soldaten, technische experts, financiële steun en politieke dekking. Wij, de vreedzame revolutionaire krachten in Syrië, verwachten van de krachten voor vrijheid in de wereld dat ze de stem van de vrije Syriërs laten horen die het regime en haar bondgenoten zo hard proberen te manipuleren en tot zwijgen brengen.”

Dinsdag 27 maart
Ik hoor dat Dr. Muhammad Ammar (foto midden) is gearresteerd. Het is de vijfde keer sinds de Syrische opstand is begonnen. Dr. Muhammad Ammar is een arts uit de provincie Deraa in het Zuiden van Syrië. Hij is ook een belangrijke door de islam geïnspireerde geweldloos denker en activist. Hij inspireert veel Syrische jongeren, is een voorbeeld van de tolerante Syrische islam, een islamitisch vredesactivist. Zijn arrestatie laat opnieuw zien hoe juist de overtuigd geweldloze activisten doelwit zijn van het Syrische regime. Dr. Muhammad en zijn familie hebben het afgelopen jaar heel wat te verduren gehad. Ook zijn zoon en schoonzoon werden gearresteerd, zijn dochter kreeg haar eerste baby terwijl haar man en vader in de gevangenis zaten. Dr. Muhammad kwam al in voorjaar 2011 met een voorstel voor een politiek proces naar democratische transitie. Hij werd uitgenodigd om zijn plan toe te komen lichten op het presidentieel paleis. Na een gesprek van drie uur belde hij zijn familie om te zeggen dat hij nu op weg naar huis was en vervolgens werd hij gearresteerd.

Vandaag houden activisten in de hoofdstad Damascus een actie met als titel “De hoofdstad onafhankelijk.” Overal in de stad, in de dichtbevolkte woonwijken en op de belangrijke plekken in het centrum, wordt de revolutionaire vlag met drie sterren gehesen. Alles wordt op videofilmpjes vastgelegd en die worden op YouTube verspreid (zie video). De Syrische activisten willen hiermee laten zien dat ook in de hoofdstad het regime van Bashar al-Assad wankelt.

Woensdag 28 maart
Vanuit Syrië komen er kritische reacties op het vredesplan van Kofi Annan, de speciale VN-gezant voor Syrië, omdat het plan ruimte laat voor president al-Assad om aan te blijven. Het netwerk van Lokale Coördinatiecomités reageert dat het plan het Syrische regime de tijd geeft om nog meer activisten te vermoorden. Het netwerk roept de internationale gemeenschap op om met een praktisch plan te komen om Syrische burgers te beschermen, ze hun regering te laten kiezen en hun toekomst te bepalen. Zo’n plan zou een concrete tijdsplanning en mechanisme moeten bevatten om de macht over te dragen aan een nieuw leiderschap.

Donderdag 29 maart
De Arabische Liga houdt vandaag een top van regeringsleiders in Bagdad. Syrië staat hoog op de agenda. De Arabische leiders zijn verdeeld over hoe de Syrische crisis aan te pakken. De top zal niet oproepen tot het opstappen van de Syrische president al-Assad, terwijl sommige regeringen als die van Qatar dat wel willen.

Vrijdag 30 maart
Vandaag ben ik in Beiroet om met enkele Syrische partnerorganisaties een nieuw project over godsdienstvrijheid en rechten van minderheden te bespreken. Het is niet mogelijk om zo’n bijeenkomst op dit moment in Syrië te houden, dus men komt er speciaal een dag voor naar Beiroet, met alle risico’s van dien. Het is prettig om ondanks de moeilijke situatie toch plannen te maken voor de iets langere termijn en te hopen dat we een kleine bijdrage kunnen leveren aan een toekomstig Syrië waar de verschillende religieuze en etnische groepen vreedzaam naast elkaar kunnen leven.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Laatste aflevering De Andere (Kant van de) Wereld: Syrie

 1. Han Raeijmaekers zegt:

  Laatste aflevering De Andere (Kant van de) Wereld: Syrie

  Hoe moet ik “laatste” lezen ?
  Ik hoop dat Marjolein doorgaat met haar dagboek en daarvoor bij “De Andere Wereld” ruimte krijgt . Voor mij is het een van de belangrijkste bronnen om geinformeerd te worden over Syrie, om geappelleerd te blijven bij pogingen tot geweldloos verzet voor vrijheid en waardigheid.

  • Marjolein Wijninckx zegt:

   Dag Han,

   Het programma heeft steeds een maand lang een gast die een dagboek bijhoudt, mijn maand maart is om… Wellicht komt er nog een reeks? En nu heb ik ook weer wat meer tijd om “gewone” blogs te schrijven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s