Geweldloos protest bereikt nieuw momentum: 715 demonstraties in Syrie afgelopen vrijdag

Afgelopen vrijdag demonstreerde men in Syrie onder de leus “de revolutie voor alle Syriers”. Spandoeken werden gedragen met leuzen als “Ik ben Druus en Aleviet, Soenniet en Koerd, Ismaeliet en christen, ik ben de Syrische opstandeling en ben trots” (zie foto hieronder uit Kafrnabl, het dorp met de bekendste slogans).


Volgens Syrian Revolution Coordinators Unit waren er 715 demonstraties vrijdag, een ongekend aantal. Deze kaart geeft de protesten weer:

Het momentum van vreedzaam protest blijft toenemen met ook in het hart van Damascus dagelijks geweldloze acties. Bijvoorbeeld de rode spandoekendemo’s met “stop het doden, we willen een land voor alle Syriers opbouwen” geinitieerd door de activiste Rima Dali die in haar eentje op het kruispunt voor het parlement stond met een rood spandoek met deze leus. Ook flash mobs in winkelcentra en het hijsen van de revolutionaire vlag in verschillende wijken. In Aleppo maakten studenten op de campus menselijke letters SOS en fotografeerden deze van bovenaf. Zie hieronder het beeldmateriaal:

Het eerste “rode spandoek” protest bij het parlement:

Flashmob in Cham City Mall:

SOS Aleppo:

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Geweldloos protest bereikt nieuw momentum: 715 demonstraties in Syrie afgelopen vrijdag

 1. Marjolein Wijninckx zegt:

  Ja, dat argument van verdediging tegen “terroristen” en “misdadigers” gebruikt het Syrische regime ook. Het blijven nog altijd 10 burgerdoden te veel. Uw argumentatie is dat als de ene dief een miljoen steelt je tegen de andere dief die vijftig euro steelt niet mag zeggen dat hij een dief is.

  • likoednederland zegt:

   @Marjolein Wijninckx

   Die burgerdoden vielen uitsluitend omdat Palestijnse terroristen hen als menselijk schild gebruiken. Dat is een oorlogsmisdaad. Terroristen gebruiken hen als schild bij het beschieten van Israelische burgers met raketten, evenzeer een oorlogsmisdaad.

   Dus: geen Palestijnse oorlogsmisdaden, dan ook geen burgerdoden aan beide kanten.

   Het aandacht vragen voor oorlogsmisdaden, daar ligt nou een echte taak voor mensenrechtenactivisten!

 2. Marjolein Wijninckx zegt:

  Dag meneer of mevrouw Likoednederland,

  De Syrische opstandelingen hebben bij verschillende gelegenheden aangegeven dat wat hun regime doet “zelfs erger is dan wat Israel de Palestijnen aandoet”. Maakt dat de Israelische schendingen van mensenrechten en internationaal recht minder erg? Nee, natuurlijk niet. Het met de vinger naar anderen wijzen is geen argument om de eigen onschuld te bewijzen, in tegendeel. Van de week hoorde ik het hier in Jordanie ook weer op de radio, de aan de autoriteiten gelieerde “Aman FM”, die zei dat mensen die zich zorgen maken om mensenrechten niet naar Jordanie moeten komen maar eerst maar eens bij buurman Israel moeten gaan kijken omdat het daar veel erger is. Met zo’n houding komen we natuurlijk nooit ergens. Mensenrechten gelden of overal voor iedereen of nergens.

  • likoednederland zegt:

   @Wijninckx

   Dan is Israel dan toch het laatste land in de regio waar men zou moeten zijn. Nergens hebben Arabieren meer burgerrechten als in Israel. Meer dan in welk Arabisch land dan ook.

   Vorig jaar tien Palestijnse burgerdoden, ook nog allemaal het resultaat van het feit dat Israel zich verdedigt tegen Palestijnse oorlogsmisdaden tegen haar burgers. En valt dus echt in het niet bij het dodenaantal in Syrie.

 3. likoednederland zegt:

  Het is verschrikelijk. Tienduizend burgerdoden in Syrie en een miljoen vluchtelingen.

  Dus waar vliegen zogenaamde activisten voor Arabische mensenrechten naar toe om te demonstreren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s