Mouaz al-Khatib opnieuw gearresteerd

Vanmorgen kwam het bericht binnen dat Mouaz al-Khatib vrijdag opnieuw is gearresteerd. Mouaz al-Khatib is een belangrijke Syrische islamitische leider die veel jongeren inspireert. In november was hij als gast van IKV Pax Christi in Nederland en sprak op een seminar over christenen in de Arabische Lente. Mouaz al-Khatib is voormalig imam van de beroemde Omayyadenmoskee in Damascus en ingenieur. Dit is de vierde keer dat hij is gearresteerd sinds de Syrische volksopstand uitbrak vorig jaar maart.

Sheikh Mouaz al-Khatib: "Degenen die hun volken onderdrukken moeten beseffen dat er vrijheid zal zijn."

Toen hij in november in Nederland was, vertelde sheikh Mouaz ons over zijn eerdere arrestatie en over de omstandigheden van andere gevangenen, want veel van zijn vrienden en leerlingen waren gevangen genomen. Hij vertelde ons dat het steeds moeilijker werd om  jongeren ervan te overtuigen dat de geweldloze weg de beste weg naar de vrijheid is. Het geweld van de Syrische autoriteiten was zo massaal, had zoveel pijn veroorzaakt, dat veel jongeren hun geloof in een geweldloze opstand verloren.

Vorige week was juist het bericht gekomen dat een andere belangrijke islamitische leider, Dr Muhammad Ammar, was vrijgelaten nadat hij in maart voor de vijfde keer was gearresteerd. Juist deze islamitische leiders, die een vreedzame boodschap hebben en veel jongeren inspireren, worden door het Syrische regime als een bedreiging gezien.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mouaz al-Khatib opnieuw gearresteerd

  1. Marjolein Wijninckx zegt:

    Vandaag liet de familie van Mouaz al-Khatib ons weten dat hij nog altijd wordt vastgehouden door de militaire veiligheidsdienst (Palestine Branch) in Damascus. Tot op de dag van vandaag heeft hij niet met zijn familie mogen praten en ook geen toegang tot een advocaat gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s