Gastblog Edwin Ruigrok: Mouaz al Khatib is gearresteerd

Mouaz al Khatib is gearresteerd. Terwijl hij begrip, redelijkheid en  openheid predikt is hij om onbekende redenen opgepakt en gearresteerd. Mouaz heeft veel vrienden. Ik kan me het ook niet voorstellen hoe hij vijanden zou maken.  Tijdens zijn bezoek aan Nederland zaten we samen in mijn kamer op het kantoor van IKV Pax Christi. De eenvoudige vragen van mijn jonge collega ontroerden hem ineens diep. Mouaz heeft een openheid die ontwapenend is en die kwetsbaar maakt. Met Mouaz samen een gesprek aangaan gaat niet zonder ontroering. Hij zoekt en slaat de brug om zijn boodschap over te brengen en om de ander binnen te laten komen. Er zijn er niet heel veel van dat kaliber.

Ondanks zijn actieve communicatie over een vredige toekomst in Syrië blijft hij meer een prediker dan een activist. Hij brengt boodschappen van verzoening die hem kenmerken als geestelijke, meer dan een politicus. Hij is er vast van overtuigd dat de weg van Allah vrede brengt. Hij kan dan ook intens verdrietig zijn als hij merkt dat geloofsgenoten die boodschap niet oppakken. Zij geloof inspireert hem ook om weer op pad te gaan, mensen te ontmoeten en hen aan te moedigen te geloven in een vredig Syrië.

Voor een prediker staat Mouaz heel praktisch en daadkrachtig in het leven. Zijn technische achtergrond en ervaring bij grote bedrijven helpen hem hierbij.  Zijn boodschap echter is eerder spiritueel dan politiek en hij gelooft dat mensen kunnen veranderen.

De christelijke Paulus zat ook regelmatig in de gevangenis en kon daar weer andere mensen bereiken dan erbuiten. Mouaz zijn verhalen zijn aanstekelijk, met leuke leermomenten en verwarmende wijsheden. Ik hoop dat mensen in de gevangenis zijn verhalen horen. En ik hoop vurig dat hij snel ongedeerd vrijkomt. Als we zo Bevrijdingsdag kunnen vieren dan is het feest.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gastblog Edwin Ruigrok: Mouaz al Khatib is gearresteerd

  1. Marjolein Wijninckx zegt:

    Vandaag liet de familie van Mouaz al-Khatib ons weten dat hij nog altijd wordt vastgehouden door de militaire veiligheidsdienst (Palestine Branch) in Damascus. Tot op de dag van vandaag heeft hij niet met zijn familie mogen praten en ook geen toegang tot een advocaat gekregen.

  2. Han Raeijmaekers zegt:

    fijn om deze warme innemende woorden over Mouaz al Khatib te mogen lezen; ik hoop dat op 4 en 5 mei, bij Dodenherdenking en Bevrijdingsfeesten, ook de actualiteit van oorlog en vrede, concreet en persoonlijk beleefd wordt; bevrijding van in oorlog en armoede onderdrukte volken en gevangen mensen. Mensen aan te moedigen te blijven geloven in een vredige wereld, en-thou-siast te blijven strijden voor be-vrij-ding, powered by peace, zoals Mouaz al Khatib .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s