De waarde van een Syrisch mensenleven

Vandaag kreeg ik een grimmige analyse van een van de Syriers met wie ik samenwerk. De werkelijkheid is deze dagen somber en het is moeilijk lichtjes van hoop te vinden. Het bericht laat me zitten met een enorm gevoel van machteloosheid en onbehagen. Kunnen we dit laten gebeuren? Wie voelt zich verantwoordelijk? Dit waren zijn woorden:

“Voor ons is het al een tijdje duidelijk dat er geen internationale interventie zal komen. En in het geval onze revolutie slaagt, is dat misschien beter voor ons. Maar er is ook een andere mogelijkheid: We kunnen ook verliezen. We zullen niet het eerste volk zijn dat zijn strijd om vrijheid verliest. Het ziet ernaar uit dat het een lange strijd zal zijn. We zullen meer en meer verliezen lijden. Misschien worden er nog wel 10.000 mensen gedood of misschien wel 100.000. Maar wat is het belang van nog 100.000 Syrische mensenlevens in geopolitiek? Persoonlijk denk ik dat als het Westen echt serieus is in het toepassen van het Annan-plan we misschien een kans van slagen hebben. Maar ik geloof niet dat dat zo is. Dus ik verwacht het allerergste.”

Kan het Westen de Syriers het tegendeel bewijzen? Door ten minste een concreet stappenplan met een tijdpad aan het Annan-plan te verbinden? Met als onderdeel daarvan een transitieagenda en een veiligheidsplan? Door een VN-wapenembargo te realiseren? Is een Syrisch mensenleven dan echt zo weinig waard?

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s