Do’s en dont’s voor bloggers

Gamal Eid, advocaat en verdediger van de vrijheid van meningsuiting geeft een paar tips aan Arabische bloggers om zichzelf te beschermen. 

1: begin geen persoonlijke aanvallen op leden van het regime, koningshuis, militairen en/of hun familieleden en of belangrijke symbolen. Voor je het weet krijg je een proces wegens smaad of belediging aan je broek. Dat ga je dus nooit winnen.

2: Richt je op daden, niet op personen. Vertel je verhaal op zo’n manier dat mensen zich erin kunnen herkennen en je kunnen steunen. Dus niet een persoonlijke vete, maar verhalen over problemen die iedereen aangaan: corruptie, werkeloosheid etc.

3: Ga er niet zomaar in je eentje op los bloggen, maar verzeker je van (internationale) bescherming: gebruik twitter, social media of begin een campagne. Dat maakt je acties niet alleen effectiever, maar  geeft je ook de nodige rugdekking mocht je in de problemen komen.

4: maak slim gebruik van humor en ironie – meer support en extra bescherming

5: doe niet als Wael Abbas!

Uitleg: Wael Abbas is een van de bekendste bloggers in Egypte (en ver daarbuiten), maar staat ook bekend om zijn ongemeen heftige aanvallen op de machthebbers : het Saoedisch koningshuis, Sheikh Nasrallah van Hezbollah, de militaire Junta in Egypte, de Salafisten … Wael grijpt iedere gelegenheid aan, op tv, in zijn blogs om de machthebbers eens flink de oren te wassen.

Wael Abbas  haalt zijn schouders op bij dit advies van Gamal. Voor Wael is regel 3: rugdekking , zijn ‘verzekeringspolis’. De tijd van zelfcensuur ligt achter hem, al lang voor de val van Moebarak. ‘Alles moet eruit, en alles gaat eruit!’

Gamal erkent dat hij hier provoceert. Hij juicht iedere vorm van expressie toe: “liever de chaos van vrijheid dan georganiseerde repressie”, maar als advocaat zou het verdomd moeilijk zijn om Wael te verdedigen mocht het ooit tot een proces komen.

Gamal Eid was een van de trainers op een grote activistenmeeting in Sharm el-Sheikh: ta’beer – taghjier (expression- change). De conventie is georganiseerd door Naseej, met de steun van 7erak. Op de conventie waren 50 jonge activisten uit dertien landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld, Egypte, Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s