VN-wapenembargo nodig tegen Syrië

Nu de VN-missie van Kofi Annan niet heeft geleid tot een einde van geweld tegen Syrische burgers, is het hoog tijd dat de Verenigde Naties een effectief en alomvattend wapenembargo tegen Syrië instelt.

De massamoord in Houla en aanvallen in Hama, terwijl VN-waarnemers aanwezig zijn in het land, laten zien dat de maatregelen die tot nu toe door de internationale gemeenschap zijn genomen om Syrische burgers te beschermen, onvoldoende zijn. Een zeer forse uitbreiding van de missie, tot bijvoorbeeld 3000 waarnemers, zou Annan nog enige kans van slagen geven. Maar er zal ook een volgende stap gezet moeten worden. De afgelopen periode zijn verschillende ladingen militaire goederen in Syrië aangekomen bestemd voor het Assad-regime. Ooggetuigen bevestigen aan IKV Pax Christi dat er nieuw wapentuig in het straatbeeld te zien is dat nog niet eerder door Syrische veiligheidstroepen werd gebruikt. Ook zijn er berichten over recente levering van wapens aan andere gewapende groepen in Syrië. 

Een wapenembargo onder VN mandaat, met een effectieve controle op de toevoer van wapens naar Syrië, is de meest haalbare en effectieve door de internationale gemeenschap te nemen volgende stap, vindt de vredesorganisatie. Verdere bewapening en versterking van Assad’s veiligheidsapparaat moet zo snel mogelijk worden tegengegaan. Bewapening van gewapende groepen dreigt te leiden tot een ‘proxy’ oorlog waarbij regionale en internationale machten hun geopolitieke strijd uitvechten in Syrië.

Volgens IKV Pax Christi is de Syrische volksopstand nog altijd grotendeels vreedzaam van karakter. Iedere vrijdag zijn er door het gehele land honderden vreedzame demonstraties en acties. Een effectief en alomvattend VN wapenembargo kan helpen dit vreedzame karakter te bewaren. IKV Pax Christi vindt dat de Nederlandse regering alles in het werk moet stellen om Rusland en China over te halen tot medewerking aan zo’n embargo door erop te wijzen dat juist dit de stap is, die opportuun en haalbaar is, om een politieke oplossing mogelijk te maken. Voor opsporing van overtreders van het embargo moet Nederland in EU verband en daarbuiten middelen of menskracht beschikbaar stellen.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op VN-wapenembargo nodig tegen Syrië

  1. Han Raeijmaekers zegt:

    een duidelijk!! bericht van wat “IKVPAXChristi vindt …”
    Informeer ons telkens hoe IKVPAXChristi hier stap voor stap praktisch aan werkt en welke resultaten verwacht kunnen worden.

    Probeer zoveel mogelijk wekelijks iedere vrijdag “reportages – met beelden” te geven van de “de Syrische volksopstand is nog altijd grotendeels vreedzaam van karakter”.

    Met waardering voor het vredeswerk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s