Gastblog Emiliano Landkroon: Meneer de President…

Rusland levert al geruime tijd wapens aan het Syrische regime van president Assad. Een regime dat al decennia op brute wijze haar eigen bevolking onderdrukt. Al meer dan een jaar vragen Syrische burgers om een menswaardig bestaan middels vreedzaam protest. Dit wordt door het regime beantwoord met bruut geweld. De situatie escaleert en verschillende groepen hebben de wapens opgenomen tegen het regime. Toch is de Russische minister Lavrov niet onder de indruk. Hij handhaaft slechts contracten die reeds bestonden. De wapens die hij toestaat geleverd te worden zouden niet tegen de bevolking ingezet worden. Een absurde redenering, althans. ‘Zo zei Joseph Luns in de jaren zestig dat Nederland best duikboten kon leveren aan Zuid-Afrika, omdat deze niet konden worden ingezet om het apartheidsregime in stand te houden’ (Colijn in de Volkskrant 13 juni 2014)  

Hetzelfde zagen we bij de levering van Nederlandse pantservoertuigen aan regimes in het Midden Oosten zoals die van Egypte en Bahrein. Deze pantserwagens werden gebruikt tegen onschuldige burgers tijdens de Arabische Lente.

Recht en Rechtvaardigheid.

Dat recht soms ver af staat van rechtvaardigheid is zeker in de internationale betrekkingen een understatement. Zolang er geen wapenhandelverdrag is zal de VN Veiligheidsraad zich moeten uitspreken tegen wapenleveringen aan Syrië, tot die tijd is het legaal. In die Veiligheidsraad heeft president Putin (Rusland) een veto en blokkeerde samen met president Jintao (China) al verscheidene pogingen om tot reprimandes tegen het regime van president Assad te komen.  De Amerikanen spreken de Russen hier op aan, meer kunnen ze niet. Maar meer willen ze ook niet, zelf tekent president Obama (VS) het internationale verdrag tegen het gebruik van clustermunitie of het verdrag tegen gebruik van landmijnen niet en zijn de Verenigde Staten terughoudend in hun inzet voor een sterk wereldwijd wapenhandelverdrag.

Depolitiseer geweld tegen burgers!

President Putin blokkeert resoluties, president Obama wapenverdragen, meer smaken hebben we niet om te komen tot het verbieden van wapenleveringen aan de Syrische president Assad. Elk conflict vindt zijn oorspong in complexe politiek. Daadkrachtig en eenduidig optreden van “ de internationale gemeenschap” is dan ook zelden het geval. Resoluties komen er niet, te laat of zeer moeizaam.

Ondertussen in Idlib

Ondertussen in de Syrische provincie Idlib maakte Nicole Tung deze foto reportage en filmde Syrische soldaten in Hammameh trots hun eigen overwinning op de vijanden van president Assad (let op de beelden zijn, net als de werkelijkheid, gruwelijk). De wereld debatteert kijkt nog een keer goed of het legaal of illegale leveringen van wapens betreft en welke president ze ditmaal levert. …slaap zacht.

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Gastblog, Nassama, Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Gastblog Emiliano Landkroon: Meneer de President…

  1. Pingback: Meneer de President… | Wapenfeiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s