Syriers zoeken veiligheid in de Palestijnse vluchtelingenkampen

Nu het Syrische regime op steeds grotere schaal woonwijken bombardeert, zijn honderdduizenden Syriers hun huizen uit gevlucht. Voor velen is de grens buiten bereik. De Palestijnse vluchtelingenkampen, die een soort “neutraal gebied” vormen en voor een groot deel nog vrij zijn gebleven van aanvallen van het regime en strijders van het Free Syrian Army, vormen daarom een belangrijke vluchtplek. De Palestijnse vluchtelingenbevolking stelt hun huizen open voor deze Syrische vluchtelingen en deelt het weinige dat er is met hen.

De humanitaire situatie wordt steeds nijpender in Syrie en zo ook in de Palestijnse vluchtelingenkampen. In de verschillende vluchtelingenkampen door het hele land worden duizenden Syrische vluchtelingen opgevangen bij mensen thuis en in openbare gebouwen. Maar de gevestigde hulporganisaties hebben niet tot alle gebieden toegang en de UNRWA, die verantwoordelijk is voor de basisdienstverlening aan de Palestijnse vluchtelingen, is niet gemandateerd om Syriers te helpen. En terwijl de Palestijnse politieke facties verdeeld zijn over het al dan niet steunen van het Syrische regime, toont de Palestijnse bevolking en burgerorganisaties en enorme solidariteit met de Syrische vluchtelingen.

De coordinator van een organisatie van Palestijnse vluchtelingen waarmee IKV Pax Christi al jaren samenwerkt, vertelde me vandaag: “De mensen delen het weinige dat ze hebben. In sommige huizen zitten ze met tientallen mensen bijeen.” Er is echter ondanks de grote solidariteit een groot tekort aan alles in de toch al arme kampen. En daarom kreeg ik dan ook de vraag: “Kunnen jullie ons niet helpen om via ons netwerk van jonge activisten in de verschillende Palestijnse kampen hulp te verlenen aan de Syrische vluchtelingen?”

Het geven van medische of humanitaire hulp is niet een van de taken die IKV Pax Christi zichzelf heeft gesteld. Maar voor onze partners is het vaak juist heel belangrijk om juist in zo’n crisissituatie in actie te komen en van betekenis te kunnen zijn voor hun lokale gemeenschap. Zo hebben we goede ervaringen met de zusterorganisatie in Libanon van deze partnerorganisatie. Tijdens de Libanonoorlog van 2006 hebben we samen met hen op zeer snelle en efficiente wijze met noodhulpgeld van Cordaid verlichting kunnen bieden in de Palestijnse kampen in Libanon. Ook daar trad toen het fenomeen op dat Libanezen werden opgevangen in Palestijnse vluchtelingenkampen. Kortom, ik ga mijn best doen om steun te vinden voor dit initiatief. Mocht je ideeen hebben, dan kun je die sturen naar wijninckx@ikvpaxchristi.nl.

 

 

 

 

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Syriers zoeken veiligheid in de Palestijnse vluchtelingenkampen

  1. Marjolein Wijninckx zegt:

    Inmiddels kwam het nieuws dat het Syrische regime het Yarmouk vluchtelingenkamp, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Damascus, heeft beschoten met mortiergeschut. Volgens de berichten (zie bijvoorbeeld http://english.alarabiya.net/articles/2012/08/03/230127.html) zijn er 21 mensen omgekomen. Volgens een woordvoerder van onze Palestijnse partnerorganisatie in Syrie waren de beschietingen niet per ongeluk maar doelgericht, als waarschuwing aan de Palestijnen, die Syrische vluchtelingen onderdak bieden in hun kamp. “Onze boodschap aan degenen die verantwoordelijk zijn voor deze aanval is, dat we jullie niet zullen beantwoorden met mortiergeschut. Het zal jullie niet lukken om ons mee te sleuren zodat we net als jullie worden. Wij geven onze menselijke rol om noodhulp te bieden aan hen die bij ons bescherming zoeken niet op en we zijn bereid de gevolgen van dit standpunt te dragen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s