Een boodschap van solidariteit voor Deraya

Deraya, de stad die bekend stond om z’n vreedzaamheid en vastberadenheid in de strijd voor vrijheid en waardigheid, is getroffen door een afschuwelijke misdaad. Tijdens en na de aanval van het Syrische leger dit weekend  zijn daar grote aantallen mensen geëxecuteerd, vermoord.

Foto: na de massamoord en de vernietiging in Daraya, terwijl de stad in rouw is gedompeld, zegt dit spandoek: ´wat jullie ook doen, we laten ons niet meesleuren in wraak en geweld”

Met de campagne Adopt a Revolution ondersteunt IKV Pax Christi het Lokale Coordinatie Comite in Deraya. We zijn geschokt door deze afschuwelijke misdaad. Jan Guiters, directeur van IKV Pax Christi heeft namens Adopt a Revolution  de volgende brief gestuurd naar het Lokale Coordinatie Comite in Deraya:

Aan de burgers en het Lokale Coordinatie Comite van Deraya

We zijn geschokt door de afschuwelijke en misdadige gebeurtenissen in jullie stad. We leven en rouwen mee met de slachtoffers en hun nabestaanden. Woorden schieten tekort om uitdrukking te geven aan onze gevoelens van ontzetting, afschuw en verdriet. In deze donkere periode blijven we met jullie meestrijden voor vrijheid, waardigheid en rechtvaardigheid.

Als Nederlandse afdeling van de campagne Adopt a Revolution zullen  we alles in het werk stellen om jullie te blijven ondersteunen.

Onze gedachten zijn met jullie

Hoogachtend,

Jan Gruiters

Directeur IKV Pax Christi

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een boodschap van solidariteit voor Deraya

 1. Rob zegt:

  Even een simpele vraag, want dat staat niet vermeld in dit bericht. Door WIE precies zijn deze mensen vermoord? Lijkt misschien een open deur omdat het bericht ten minste de suggestie wekt dat deze moord plaatsvond tijdens een aanval door het leger, maar wordt daaruit dan geconcludeerd dat het leger deze mensen vermoord heeft?
  Daar moeten wel vraagtekens bij gezet worden.

  • Beste Rob,

   Inderdaad wisten we niet wie het heeft gedaan en waarom, en daarom deden we daar ook geen uitspraak over. Robert Fisk beschreef vandaag in de Independent wat hij aantrof: http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-inside-daraya–how-a-failed-prisoner-swap-turned-into-a-massacre-8084727.html

   • Rob zegt:

    Beste Evert-Jan Grit,

    Hoewel de westerse media ons hierover geen betrouwbaar beeld over geeft (we krijgen alleen de bloedbaden te zien – de bekende “shock and awe” strategie, zonder ooit de precieze details over de achtergrond te horen) ben ik na het (wekenlang) raadplegen van wat andere non-mainstream sources wel tot een bepaald beeld gekomen van wat er achter dit soort bloedbaden steekt.

    Ten eerste, ze vinden altijd plaats een aantal dagen voorafgaand aan een belangrijke zitting van de VN veiligheids raad. Er worden dan, op grond van enkel de bronnen van deze opstandelingen, wiens berichten altijd door de massa media worden overgenomen zonder onafhankelijk onderzoek ter plekke, beschuldigingen geuit door deze opstandelngen dat de “regering Assad” hier de schuld van is. wat dan vervolgens uiteraard door de Syrische regering wordt ontkend.

    Ondertussen is dat bericht dan wel via alle massa media verspreid, zijn uitslagen van onafhankelijke onderzoeken, voor deze al onomstreden resultaat op leveren en nog op tijd kunnen worden gepubliceerd, en is dan wederom het beeld, onderdeel van deze gruwelijke campagne, bevestigds dat “Assad een bloeddorstige massa moordenaar is die zo snel mogelijk vervangen moet worden door een andere regering”.

    En dat laatste, daar gaat het kennelijk om, want via “gewone democratische middelen” valt de Syrische regering niet omver te werpen, de regering Assad is nl. bij Syriërs nog steeds populair. Wat overigens westerse bronnen (de Qatarse nieuwszender Al Jazeere heeft daar zelf een aantal jaar geleden onderzoek naar gedaan, en had als resultaat dat 65% van de Syriërs Assad steunen), dus is via het aanrichten van bloedbaden, en het in de schoenen schuiven van de regering Assad van deze misdaden, nodig om de publieke opinie rijp te maken een buitenlands ingrijpen te rechtvaardigen.

    Ondertussen kunnen echter ook de westerse media niet meer ontkennen dat in deze hele Syrië campagne buitenlandse huurlingen, met financiële steun van ondermeer Qatar, VS en GB, hier een belangrijke rol in spelen, en dat deze – aanvankelijk nog als vreedzame demonstranten die onderdrukt en vermoord werden door de regering Assad – gewapend bendes zelf ook het nodige bloed aan hun handen hebben (ontkennen wordt nogal moeilijk als ze hun eigen gruweldaden filmen en op Youtube zetten) niet langer meer op ieders symphatie kunnen rekenen, en met steeds meer weerstand en scepcis worden bekeken.

    Zolang echter niet duidelijker een vuist gemaakt wordt tegen de krachten die deze buitenlandse interventie steunen, met name ook de regeringen van de VS, GB, Frankrijk, Qatar en Saudi arabië, en het verspreiden van een waarheidsgetrouwer beeld over hoe dit hele conflict in elkaar steekt, wie er achter de bloedbaden zit, etc., dan kan dit conflict nog lang blijven doorgaan, en nog veel meer burgerslachtoffers kosten. Het dodental ligt nu al op zo’n 20.000!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s