Checkpoint Cinema XL: De Smaak van Vrijheid

Je wordt er depressief van. Als je vanuit Nederland het nieuws over Syrie volgt vraag je je af wat er van de revolutie is overgebleven. De opstand voor vrijheid die zo veelbelovend begon heeft wel een heel erg wrange bijsmaak gekregen. Het lijkt meer op een burgeroorlog waar militairen, gewapende groepen, milities en terroristen definitief de vreedzame opstand de nek hebben omgedraaid.  De Arabische lente in Syrie is omgeslagen in een ijskoude winter.  Of niet?  

We zouden bijna vergeten hoe de revolutie is begonnen, waar het allemaal om draait: vrijheid en waardigheid. We vergeten te kijken naar de mensen die hier nog steeds in geloven. Door te demonstereren, door elkaar te helpen, door heel praktisch het eigen lot in handen te nemen. Helaas zien we veel te weinig wat er naast en achter al het geweld in Syrie gebeurt.

Ali Atassi uit Syrie is iemand die zichzelf de opdracht heeft gegeven om deze kant van de revolutie te laten zien. Hij maakt onderdeel uit van KayaniWebTV. Een Syrisch collectief dat de menselijke kant van de revolutie in beeld brengt, om zo de een-dimensionale beeldvorming te doorbreken.

 

Op 20 en 21 september, tijdens de vredesweek is Ali onze gast en zal hij in Amsterdam en Utrecht uniek filmmateriaal uit Syrie laten zien. Mooie, indringende en insprirerende reportages. Lichtpunten uit een door geweld verscheurd land. 

Met zijn reportages en films laat Ali Atassi zien dat mensen die van de vrijheid hebben geproefd, nooit meer terug willen en zullen gaan naar de dagen van de dictatuur. Er is geen weg terug.  

Ali Atassi is met Checkpoint Cinema:  “De Smaak van Vrijheid” op 20 september in Amsterdam in Felix Meritis en op 21 september in Utrecht

 

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Checkpoint Cinema XL: De Smaak van Vrijheid

 1. Rob zegt:

  Als ik het IKV – Pax Christi zou zijn, zou ik ook depressief zijn. Jullie hebben namelijk op het verkeerde paard gewed! IKV Pax Christi heeft in dit conflict de onvergeeflijke fout gemaakt dat zij de opstand tegen Assad, die al vanaf de eerste demonstratie een geweldadig karakter had – zij het door elementen van buitenaf (misschien gepland ism. buitenlandse inlichtingen diensten? – blindelings ging steunen, zonder oog te hebben voor het feit dat deze opstand, die dus vanaf het eerste moment al een geweldadig karakter had (7 politie mensen en 4 burgers werden gedood) doordat gewapende milities na het (foute!) optreden van de veiligheidsdiensten, het conflict gingen escaleren. Ik wil niet beweren dat IKV Pax Christi persé aan de kant van gewapende milities stond, maar door haar opstelling was ze daarmee wel op één lijn te stellen. De opstelling van deze militanten is onverzoenlijk. Ze willen geen onderhandelingen, geen vredesbesprekingen, niet deelnemen aan het democratiserings proces, en geen wapenstilstand. WIe vertegenwoordige ze dan? Alleen de belangen van de imperialistische mogendheden die om geopolitieke redenen daar zich in de opstand mengen, en een minderheid van burgers binnen Syrië die een islamitische weg willen, en dus een bedreiging zijn voor de niet islamitische syriërs en gematigde moslims. De VS, GB, Frankrijk en de despotische golfstaatjes die steunen het geweld in Syrië (en dat zeker niet omdat ze democratie willen, want Qatar en Saudi arabië willen in eigen land ook geen democratie), voeren er onbeperkt wapens en strijders in. Dát is dus al lang geen strijd voor democratie meer, maar een strijd om een bestaande regering van een land militair te verdrijven of te verzwakken, zodat de imperialistische mogendheden er hun marionetten regering kunnen neerzetten. Zo’n regering wordt overduidelijk NIET gesteund door de meerderheid van de Syriërs, want die kiezen voor Assad. Er zijn genoeg bronnen die deze stelling onderbouwen. Maar dan moet je niet alleen de westerse mainstream media gaan raadplegen, want die vertekenen het beeld over Syrië.
  IKV Pax Christi zit dus gewoon fout, want ze kiest voor een ‘revolutie’ langs geweldadige weg, steunt daarmee de moordende milities (hoewel het onduidelijk is soms om te bepalen wie voor elke moordpartij of aanslag verantwoordelijk is, kun je denk ik grofweg zeggen dat 1/3 van de doden leger/politie betreft, 1/3 de terroristen zelf, en 1/3 burgers die ongewapend waren, en dat beide partijen evenveel burgers om zeep brengen) en kiest dus niet voor de weg die door de meerderheid van de Syriërs wordt gekozen, nl. democratische hervormingen.
  Volgens mij is er maar één oplossing: of IKV Pax Christi erkent deze fout en probeert alsnog serieus werk te maken van vredes initiatieven (waarom niet in Nederland de kerken erbij betrekken? zij zien toch ook met lede ogen dat christenen daar worden vermoord?) en het verzoenings en democratiserings proces te steunen, en op te treden voor stopzetting van de buitenlandse interventie, en tegelijkertijd diplomatieke mogelijkheden (wapenstilstand, vredesbesprekingen) te steunen.
  De lijn van de zog. “friends of syria” (vrienden van de terroristen in syrië dus) die 20 sept. in Nederland bijeenkomt (slim uitgedokterd door die wolf van een rosenthal, want op dezelfde dag komt het nieuw gekozen parlement voor het eerst bijeen, en dan zou Nederland in internationaal verband afspraken willen maken waar een nieuwe, nog niet eens geformeerde regering, aan gebonden zou zijn – hoezo democratie???) en dan, zonder de nieuwe VN afgezant ook maar enige speelruimte te geven om diplomatieke mogelijkheden uit te proberen, al weer nieuwe sancties in werking te willen stellen.
  Nederland en de gelegenheids coalitie van westerse imperialistische landen en de despotische golfstaten, met wat vazal staten, zijn dus gewoon op ramkoers met het Syrische volk en ontzeggen haar haar soevereiniteit, maar internationaal heeft dit clubje al lang haar geloofwaardigheid verloren door de onlangs in Teheran gehouden NAM conferentie, waar een aantal grote landen (Rusland, China) en veel andere landen – samen meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigend – bijeenkwamen om een meer realistische en vredelievender koers uit te stippelen om het conflict in Syrië op te lossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s