Meer slecht nieuw uit Syrië: regime zet clusterbommen in

Deze week werd door Human Rights Watch bevestigd dat Syrische overheidstroepen clustermunitie hebben ingezet.  Volgens Human Rights Watch – net als IKV Pax Christi bestuurslid van de internationale Cluster Munitie Coalitie –  heeft het regime van Assad in de afgelopen dagen op verschillende plekken clustermunitie gebruikt, een wapen dat niet alleen tijdens maar ook nog jaren na conflict slachtoffers eist. Afgelopen  juli verschenen de eerste meldingen van gebruik van clustermunitie door Syrië.

Clustermunitie in Syrië
De online video’s waarop te zien is dat clusterbommen zijn gebruikt in Syrië zijn in de afgelopen dagen toegenomen. Human Rights Watch heeft bevestigd dat de overblijfselen die op de video’s te zien zijn RBK-250 clusterbommen en AO-1SCh submunitie zijn, gemaakt in  de voormalige Sovjet Unie. Het is nog onbekend wanneer Syrië deze heeft aangeschaft en precieze gegevens over het aantal slachtoffers dat ze hebben veroorzaakt zijn vooralsnog niet bekend.

IKV Pax Christi – mede oprichter van de Cluster Munitie Coalitie – veroordeelt het gebruik van clustermunitie door wie dan ook en waar dan ook scherp. IKV Pax Christi is zeer bezorgd over de inzet van clustermunitie en over de veiligheid van burgers in Syrië in het bijzonder. Het gebruik van clusterbommen is een zoveelste teken dat Syrische burgerlevens geen enkele waarde lijken te hebben voor het Syrische regime.

Een clusterbom breekt in de lucht open waardoor kleinere, explosieve submunitie vrijkomt. Deze submunitie bedekt een gebied ter grote van een aantal voetbalvelden. Ook lang nadat een conflict is beëindigd vormt clustermunitie een gevaar voor burgers. Veel van de submunitie die tijdens het gebruik zou moeten ontploffen doet dat niet meteen, waardoor ze als de facto landmijnen achterblijven. Tot jaren na een conflict ontploffen deze alsnog als ze worden bewogen, bijvoorbeeld doordat iemand er op stapt of de submunitie oppakt. Op de online video’s zijn levensbedreigende situaties te zien waarin mensen en zelfs kinderen de onontplofte submunitie oppakken.

Ban op clusterbommen
De afschuwwekkende gevolgen van clustermunitie worden wereldwijd erkend en is de reden dat ruim 110 landen het wapen verboden hebben onder het internationale Clustermunitieverdrag. Syrië is geen lid van dit verdrag, en ook Rusland heeft het verdrag niet ondertekend.

Het is van groot belang dat ondertekenaars van het Clustermunitieverdrag, waaronder Nederland, het gebruik van clustermunitie door andere landen sterk veroordelen. Zolang clustermunitie wordt gebruikt – waar dan ook en door wie dan ook ter wereld – zullen de levens van burgers in gevaar zijn. In het door geweld geteisterde Syrië vormen deze wapens nog weer een extra gevaar voor de veiligheid van de Syrische burgerbevolking.

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie