Bombardement in Kafranbel, de kampioen van de revolutionaire leuzen

Vanmiddag viel het Syrische leger het dorp Kafranbel aan in de provincie Idlib. Het centrum van het dorp werd gebombardeerd, met een afschuwelijke verwoesting, doden en gewonden als gevolg. De volgende video laat dit zien: (Pas op: schokkende beelden)

Kafranbel is sinds het uitbreken van de revolutie uitgegroeid tot een van de bekendste Syrische dorpen, met elke week de meest verrassende en treffende leuzen. Enkele van mijn favorieten:

   Dit is een van de beroemdste leuzen uit Kafranbel: “Aleppo zal niet opstaan, zelfs als het Viagra zou innemen…!”

Embedded image permalink

Kafranbel is sinds 10 augustus 2012 “bevrijd”. Dat betekent dat het Vrije Syrische Leger alle checkpoints en toegangswegen om Kafranbel heen onder controle heeft. Maar het Assad-regime bombardeert het dorp vanuit de lucht, met alle gevolgen van dien. “We kunnen niet aan wederopbouw beginnen, want alles wordt verwoest,” vertelde een activist uit Kafranbel me een paar dagen geleden. “Als we een ruimte zouden inrichten voor onze lokale civiele raad, dan zouden we binnen de kortste keren gebombardeerd worden.” Kortom, de gebieden die zich hebben kunnen onttrekken aan het Assad-regime, hebben de grootste moeite om een nieuw civiel bestuur op te zetten en om de infrastructuur te herstellen. Syrische activisten zien daarom een No Fly Zone als een noodzaak. Zonder dat moeten ze gewonden tussen de bombardementen door naar ziekenhuizen in Turkije smokkelen, kunnen ze geen scholen herbouwen voor de kinderen, kan stroomvoorziening niet worden verzekerd en kunnen bakkerijen niet worden hersteld. Al deze diensten zijn door het regime kapotgebombardeerd. De activist vertelt dat zijn kinderen nu al voor het tweede jaar niet naar school gaan.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s