Mouaz al-Khatib leider nieuwe Syrische oppositiecoalitie

Gisteren werd de oprichting van de Syrische Nationale Coalitie van Oppositie- en Revolutionaire Krachten aangekondigd. Als leider is Mouaz al-Khatib gekozen, de voormalige imam van de Omayyadenmoskee in Damascus die sinds het begin een leidende rol speelde in de revolutie en verschillende keren werd gearresteerd. Als vice-voorzitters van de coalitie zijn Suheir Atassi en Riad Seif gekozen. Daarmee heeft de oppositie een leiderschap gekregen dat legitimiteit geniet in Syrie. Net als Mouaz al-Khatib waren Riad Seif en Suheir Atassi sinds het begin actief in de opstand en werden gevangen genomen voor hun activiteiten. Ook zijn het mensen die goede internationale contacten hebben.

Als islamitisch leider zoekt Mouaz al-Khatib altijd naar goede relaties met anderen. Juist omdat hij ook geliefd is bij christenen, alevieten en andere religieuze groepen, vormt hij zo’n bedreiging voor het Assad-regime, dat probeert verdeel-en-heers toe te passen. Na zijn gevangenschap eerder dit jaar werd hij door bedreigingen gedwongen het land te verlaten. Toen hij daarna in Nederland was, vertelde hij me dat hij uiteindelijk dacht te zijn vrijgelaten omdat er zowel in Syrie als vanuit het buitenland ongelooflijk veel druk werd uitgeoefend voor zijn vrijlating. Zijn ondervragers vroegen hem: “Wie ben jij, dat al die verschillende mensen je vrij willen hebben?” In het hele land werden demonstraties gehouden die zijn vrijlating eisten.

Dat Mouaz al-Khatib is gekozen als leider om Syrie uit deze crisis te halen, geeft hoop. Hij is wijs, bescheiden, eerlijk. Hij stak nooit onder stoelen of banken absoluut geen politieke carriere te ambieren. Maar de plicht riep. Hij is een verbindende leider die vrede en waardigheid voor de Syriers wil. Hij ligt goed bij zowel seculieren als islamisten. Heeft het in zich om bruggen te slaan naar andersdenkenden. Hij kan een rol spelen in het verenigen van het Syrische volk en in het voorkomen of mitigeren van sectarische spanningen. Een inspirerende man. Een jaar of 5 geleden ontmoette ik hem voor het eerst via Petra Stienen die ook over hem schreef in haar boek Het Andere Arabische Geluid. Sindsdien zijn we bevriend geraakt en samen blijven werken.

Laatst op een seminar voor lokale leiders uit Tunesie, Libie en Syrie dat IKV Pax Christi samen met VNG organiseerde, vertelden twee Libiers me hoeveel respect ze hadden voor Mustafa Abdel Jalil, de leider van de Libische Transitieraad. Ze vertelden dat hij uit respect voor iedereen opstond die hem kwam begroeten, wie hij ook voor zich had. Ook vertelden ze dat het een vreedzaam man was, die zich ongemakkelijk voelde in aanwezigheid van wapens en gewapende strijders vaak vroeg even buiten te wachten tot hij klaar was met zijn bespreking. Ik denk dat Mouaz al-Khatib een vergelijkbaar leider kan worden, geliefd en gerespecteerd om zijn bescheidenheid en vredelievendheid.

De enorme taak waar deze oppositiecoalitie voor staat is geen gemakkelijke. De situatie is gecompliceerd en er zijn veel tegenkrachten. Mouaz al-Khatib heeft geen politieke ervaring. Het is zaak dat alle Syrische politieke krachten zich nu achter de coalitie scharen en dat de internationale gemeenschap de coalitie voluit steunt., om te beginnen met een officiele erkenning. Op de sociale media waren de reacties gisteravond positief, uitbundig bijna. Er is weer hoop dat deze nachtmerrie voor het Syrische volk eindelijk binnenkort ten einde zal komen.

 

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mouaz al-Khatib leider nieuwe Syrische oppositiecoalitie

  1. Pingback: Akram Antaki. De Uil is de vrijheid ingevlogen | Nassama نسمة

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s