Christelijke activisten over de Arabische revoluties: “Hoezo mislukt? We zijn pas net begonnen!”

De afgelopen dagen had ik het voorrecht om met vredesactivisten uit het Midden-Oosten op te trekken tijdens een bijeenkomst van Pax Christi Internationaal. En terwijl in de media het geweld regeert en men al lang heeft geconcludeerd dat de Arabische lente is mislukt, hoorde ik daar toch een heel ander geluid. Jonge activisten uit Egypte en Syrie denken dat de revoluties niet mislukt zijn, maar pas net begonnen. Wat bovendien opvallend was, was dat ik bij deze christelijke activisten helemaal geen angst zag voor de politieke islam. Integendeel, ze hebben er alle vertrouwen in dat ze een rol te spelen hebben om te zorgen dat de rechten van alle burgers in de toekomst gegarandeerd worden in hun land.

Michael, een Egyptenaar werkzaam bij een grote Koptische ontwikkelingsorganisatie, reageert verbaasd op mijn vraag of er nu een existentiele angst is ontstaan onder Egypte’s christenen, met de Moslim Broederschap aan de macht. “In tegendeel”, zegt hij, “de angst die we in het verleden hadden, onder Mubarak, is verdwenen. We zijn niet meer bang om de straat op te gaan en om voor onze rechten op te komen.” Voor het eerst voelen de Egyptische christenen zich volgens Michael burgers, en ze doen mee aan het politieke proces. “Als ik naar een demonstratie ga, draag ik juist opvallend een kruis boven mijn trui, om te laten zien dat ook christenen hier deel van uitmaken.”

Vol enthousiasme vertelt Michael hoe bijzonder het is om vandaag de dag Egyptenaar te zijn en dit allemaal mee te maken. “We zijn net kinderen die net van de kleuterschool af zijn en nu in de eerste klas zitten. Voor het eerst leren we brieven te schrijven, met elkaar om te gaan, te communiceren.” De Tahrir-romantiek blijkt nog lang niet verdwenen!

Een jonge Jezuiet uit Syrie vertelt een vergelijkbaar verhaal. Hij vertelt hoe voor de revolutie de christenen zich terugtrokken in hun eigen gemeenschap, ze leefden volgens hem in een soort ghetto. Zijn zusje en andere kennissen waren geschokt toen ze betrokken raakten als vrijwilligers in het leveren van humanitaire hulp. Dat er een paar straten verderop mensen leefden in zo’n armoede, in een onmenselijke situatie, daar hadden ze geen weet van. De revolutie bracht mensen bij elkaar. Vandaag de dag is elke Jezuiet in Syrie betrokken bij humanitair werk. Een organisatie als de Jesuite Refugee Service heeft echter voornamelijk moslims als vrijwilligers. Toen kerken werden gebombardeerd door het Assad-regime zeiden jonge moslims: “Wij zullen de kerk herbouwen en het kruis erop hijsen.”

Natuurlijk ziet hij ook dat er radicale islamitische groepen zijn en ook verwacht hij dat de Moslim Broederschap na de val van Assad de sterkste politieke groep zal zijn, net als in de andere landen in de regio. Maar dat is voor hem een logische ontwikkeling. “Ik ben niet bang voor de islam,” zegt hij. “Laten we een duivel tegelijk bestrijden. Laten we eerst maar eens van Assad afkomen, dan komt de politieke islam daarna wel.” Hij ziet ook dat de gemeenschap van Jezuieten in Syrie een ontwikkeling doormaakt als gevolg van de revolutie. De eigen rol wordt geherdefinieerd en men richt zich veel meer op de andere gemeenschappen. Ook in Syrie zijn christenen uit hun schulp gekropen en voelen zich burgers en deel van een beweging om hun land te hervormen en herbouwen.

Michael gaat terug naar huis om op tijd te zijn voor het referendum over de grondwet. Er wordt door de civil society waargenomen bij de stemlokalen and daar moet hij aan meedoen. En natuurlijk moet hij stemmen. Hij is vol vertrouwen dat de Egyptenaren geschiedenis gaan schrijven. “We zullen voor het eerst in Egypte een referendum hebben waarbij de meerderheid tegen stemt.” Niet zeuren, gewoon doorwerken en je verantwoordelijkheid nemen, dat zijn de mensen die het verschil maken.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Wereld, Egypte, Nassama, Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s