Don’t fail Syria: Maak beperkt militair ingrijpen in Syrië mogelijk

In Syrië is geen sprake van een burgeroorlog, maar van een oorlog tegen burgers. Dat rechtvaardigt beperkt militair ingrijpen, laat vredesorganisatie IKV Pax Christi weten. In een  policy paper Don’t fail Syria pleit de organisatie voor het voorbereiden en draagvlak creëren voor militaire ingrijpen tegen luchtaanvallen van het Syrische leger op burgers. Het pleidooi van IKV Pax Christi om westerse overheden te wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover het Syrische volk, is ingegeven door het gevaar dat niets doen tot groter lijden leidt.

kaart_Syrie april 2013

Het instellen van een eventueel beperkte of “stand-off” no-fly zone en/of het bombarderen van Assad’s landingsbanen zijn militaire opties die potentieel het meest effect hebben om burgers te beschermen. Want hoe lang kan de internationale gemeenschap de politieke, economische en humanitaire schade in Syrië nog verder laten oplopen?

Circa een derde van het land is niet meer onder controle van het Assad regime. Die bevrijde gebieden worden nog steeds gebombardeerd door het regime en dat verhindert terugkeer van normaal leven en wederopbouw. Vliegtuigen en raketten bombarderen doelgericht hulpverleners, ziekenhuizen, bakkerijen en woonwijken.

Op de vraag wie het Syrische volk vertegenwoordigt, valt volgens vredesorganisatie IKV Pax Christi maar één antwoord te geven: steun de Syrische Oppositie Coalitie. Alleen deze organisatie en de groepen van het Vrije Syrische Leger, die het gezag van de Coalitie erkennen, laten blijken het belang van bescherming van burgers voorop te zetten. Het Assad regime heeft – nu het de eigen bevolking bombardeert – zijn aanspraak op de soevereiniteit over Syrië verspeeld. De rol van de internationale gemeenschap is om de Syrische Oppositie Coalitie te steunen om democratische en transparante instituties op te bouwen en daarnaast toe te werken naar erkenning van de coalitie in VN-verband.

Niets doen is geen optie, vindt de vredesorganisatie. In de eerste plaats voor de bevolking van Syrië zelf, maar de oorlog en de grote stromen vluchtelingen dreigen het Midden-Oosten te destabiliseren.

Advertenties

Over Jan Jaap van Oosterzee

Adviseur beleid en public affairs Midden Oosten en Kaukasus bij IKV Pax Christi.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Don’t fail Syria: Maak beperkt militair ingrijpen in Syrië mogelijk

 1. Joe Hill zegt:

  IKV Pax Christi is weer op oorlogspad. wie had dat niet zien aankomen?

  ”Een regering, die niet in staat of niet bereidt is, haar eigen bevolking te beschermen tegen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, verliest de rechtmatige claim op de soevereiniteit over haar grondgebied.”

  Met deze openingszin, een enorme drogreden, doet Jan Jaap Oosterzee van de dubieuze organisatie die IKV Pax Christi heet, vandaag in Trouw een oproep tot aanval op Syrie, een van de zoveelste keurige geplande items uit een welgecoordineerde professionele mediamix van oorlogspropaganda om het publiek warm te krijgen voor een geplande invasie.

  Dus wanneer een land voor de ogen van haar burgers vernietigd wordt door een door het de golfstaten en de NAVO gefinancieerde bende extremisten, verliest de regering van dat land haar rechtmatige claim op de soevereiniteit over haar grondgebied, omdat zij niet in staat blijkt te zijn om het hoofd te bieden tegen, jawel, die door het buitenland georganiseerde bende.

  En aangezien die bende de enige is die werkelijk werk van maakt om over Syrie te heersen, afgezien van de rechtmatige regering dan, heeft deze bende ”daarmee meer recht om aanspraak te maken op de soevereiniteit over Syrië dan het regime-Assad.”

  Dat klinkt ongetwijfeld allemaal heel logisch binnen het hoofd van werkvloer demagoog Jan Jaap Oosterzee terwijl hij zijn stuk uittikte. Een stukje Wil van de Sterkste is Wet, uit de katholieke keuken.

 2. likoednederland zegt:

  @Sebastian,

  Ja, natuurlijk, dan krijgen we daar overal vrede en democratie.

  PS Dit is interessant voor u: http://likud.nl/2011/10/de-verenigde-naties-resoluties-algemene-vergadering-veiligheidsraad-bindende-oordeel-negeren/

 3. Sebastian zegt:

  @likoednederland: Helemaal eens! Oorlogsmisdaden en schendingen van het internationale recht zouden voor de hele regio aangepakt moeten worden. Men heeft zich maar te houden aan VN-verdragen, humanitair recht, en VNVR-resoluties, en landen die dat weigeren moeten de wind van voren krijgen.
  ….. of bedoelde je dat niet?

 4. Jan Jaap van Oosterzee zegt:

  Dat is nog eens een menslievende reactie….

 5. likoednederland zegt:

  Het is een islamitische godsdienstoorlog van soennitische moslimfundamentalisten, betaald en bewapend door Saoedi-Arabie, tegen sjiietische fundamentalisten uit Libanon en Iran, betaald en bewapend door Iran.
  Waarbij beide partijen massaal oorlogsmisdaden plegen.
  Dus waarom partij kiezen voor een van beide partijen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s