Vrede in Syrië: een onmogelijke opdracht?

2013-3_SyriëVrede in Syrië: een onmogelijke opdracht? is de vrucht van intense samenwerking tussen Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen rond Syrië. Brigitte Herremans, beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi, beschrijft in dit nieuwe Koerierdossier de opgang en de actuele context van het conflict. Zij heeft ook een tijdlijn uitgeschreven. Een aantal kaderteksten doen de achtergronden van het conflict beter begrijpen.

De vreedzame opstand in Syrië is uitgedraaid op een nachtmerrie. Een land met een zo lange geschiedenis, een zo rijke cultuur en een zo gastvrije bevolking wordt op dit ogenblik kapot gemaakt. Sinds de eerste geweldloze manifestaties en het eerste bloedig neerslaan van deze protesten is het land afgegleden in een eindeloos opbod van geweld en tegengeweld. Niemand kan onbewogen blijven bij de beelden die we sinds maanden zien. Beelden van ontreddering, vernieling en doodslag.

Als de internationale gemeenschap haar plicht om weerloze burgers tegen blinde agressie te beschermen, ernstig neemt, had ze sneller moeten ingrijpen. Zo had ze al in de eerste weken na de extreme repressie van de opstand een internationaal bemiddelaar kunnen sturen. De Veiligheidsraad stuurde speciaal gezant Kofi Annan echter pas één jaar later naar het terrein. Toen had het ongebreidelde geweld van het regime al een militarisering van de protestbeweging uitgelokt. De internationale verdeeldheid en de rol van externe actoren in het conflict blokkeerden een diplomatieke oplossing en werkten de escalatie van geweld mee in de hand.

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen hebben sinds de eerste dag van het geweldloos verzet aandacht gevraagd voor de rechtmatige verzuchtingen van de protestbeweging. Ook al was er een relatieve rust in het land, waarbij soennieten, christenen en alawieten vrij vreedzaam samenleefden, toch trad het regime veel basisrechten met de voeten: vrijheid van meningsuiting, verbod op foltering, enz. Er moest een diepgaande ommekeer komen die een betere toekomst zou garanderen.

Herremans schenkt in dit dossier ook aandacht aan de inzet van de duizenden Syrische burgeractivisten die blijven opkomen voor hun medemens en de wonden van slachtoffers proberen te verzorgen en te helen.

Download de pdf-versie

Het dossier maakt deel uit van het volledige lidmaatschap van Pax Christi Vlaanderen.
Losse nummers kosten €2.
Bestellen via 03/225 10 00 of op vredeswinkel@paxchristi.be

Je kan Brigitte volgen op Twitter via @Briherremans

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vrede in Syrië: een onmogelijke opdracht?

 1. A. Kharshouf zegt:

  Pas als Assad en zijn bewind moven en ruimte maken voor de nieuwe generatie in Syrië, daarna kan men werken aan vrede en de heropbouw. Op dit moment wordt hevig gevochten tegen Hezbollah strijders en Assad milities op meerdere fronten, de Syriërs snakken naar vrijheid en democratie. 43 jaar lang heeft maffia Assad met vuur en ijzer het land bestuurd, veel politieke opposanten jarenlang in de gevangenissen gestopt. Genoeg Assad moet weg

 2. Wim Roffel zegt:

  Goed dat Pax Christie aandacht aan Syrië besteedt. Alleen was ik niet erg blij met de toonzetting.

  Kun je van “bevrijding” spreken bij Raqqa provincie of Aleppo? In beiden geeft de meerderheid van de bevolking de voorkeur aan Assad boven de rebellen. Mijn voorkeur was uitgegaan naar een meer neutraal taalgebruik dat erkent dat ook Assad door miljoenen Syriërs wordt ondersteund en dat dit vooral een tragische burgeroorlog is. De frase “militie rondom de
  president” is mijns inziens pure propaganda.

  Sommige dingen kloppen niet. Zo dient de luchtmacht vooral voor militaire doelen en niet om burgers lastig te vallen, En Assad heeft niet geweigerd aan een onderzoek naar chemische wapens mee te werken. Hij weigerde alleen toen de Westerse landen dat onderzoek ineens wilden uitbreiden en de onderzoekscommissie een carte blanche geven om overal zijn neus in te steken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s