De geweldloze revolutie in Syrië is dood

Non-Violence-Map
Jammer maar helaas, de droom van de vreedzame opstand is voorbij en ontaard in een burgeroorlog. Dank je wel activisten, het was even mooi, jullie werk is  best belangrijk maar get real: nu wordt het echte spel bepaald door de grote jongens met geweren en raketten.

Onzin. Wie de moeite neemt om iets verder te kijken dan de koppen in de kranten en de geweldreportages op tv, ziet dat er een ongekende bloei aan allerlei soorten burgeractivisme plaatsvindt.

Maar daar moet je dus wel iets voor doen. Gelukkig is er nu een handig instrumentje om een beeld te krijgen van de staat van de geweldloze strijd in Syrie. Herak, de Syrische beweging voor geweldloosheid, heeft een interactieve kaart on line gezet waarmee je heel snel links kunt vinden naar allerlei vormen van geweldloos activisme in Syrie.

Vergeet even de berichten over al-Nusra, Nederlandse Jihadisten in Syrie, gifgas, onthoofdingen en Hezbollah. Ga op ontdekkingsreis  in de wereld van het creatieve verzet: media; theater; kunst; actiegroepen; bloggers; lokale hulpverlening; onderwijsprojecten; demonstraties; sit- ins  en nog veel meer.

“De media zijn alleen maar geinteresserd in het harde nieuws, ze laten ons barsten”, klaagde Rafif Jouejati van de organisatie van Syrische burgercomites. Zij was samen met twee activisten op uitnodiging van HIVOS in Nederland, om in Den Haag  (voor een schamele acht bezoekers) te praten over de stand van het burgerverzet.kafr anbel

Een bekende klacht, maar wel terecht. Bovendien: terwijl de internationale gemeenschap praat over wapenleveranties aan Syrische strijdgroepen en vluchtelingenhulp, terwijl de oliedollars hun weg vinden naar Islamistische strijdgoepen, staan onafhankelijke burgeractivisten meer en meer alleen.

Maar ze gaan echt wel door. Na bijna veertig jaar dictatuur laten ze zich de herwonnen vrijheid niet meer afpakken, niet door Al-Assad en Hezbollah, en straks ook niet door Al-Nusra of wie dan ook.

De echte revolutie in Syrie wordt niet alleen met wapens uitgevochten, en gaat verder dan het afzetten van een dictatoriaal regime. Na veertig jaar tirannie en onderdruking gaat het erom dat mensen zichzelf bevrijden van hun angsten, van hun passiviteit en zichzelf herontdekken als mondige burgers.  Dit is de strijd die de talloze burgeractivisten iedere dag voeren.

En elke steun kunnen ze goed gebruiken. Het minste dat ze vragen is aandacht voor hun strijd, maar als mensen verder willen gaan en financieel willen steunen, bijvoorbeeld via Adopt A Revolution, graag! Alle beetjes helpen.

Hartelijk dank voor uw aandacht.

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

4 reacties op De geweldloze revolutie in Syrië is dood

 1. A. Kharshouf zegt:

  wat er ook gebeurd Assad maffia moet weg… 43 jaar hebben we Syriërs moeten wachten op dit gezegende volksopstand tegen een corrupte familie die het land met vuur en ijzer bestuurde en de presidentsverkiezingen afschafte in de Syrische republiek. Daarbij is Assad meer loyaal aan Iran en dat beschouwden we Syriërs als een schandalige landverraad

 2. Joe Hill zegt:

  De vreedzame demonstraties in Syrië waren voorbij op het moment dat de door Qatar gefinancierde militanten in Syrië de hervormingen van de grondwet (aangekondigd in de zomer van 2011) weigerden, en door bleven gaan met geweld tegen militairen, politiefunctionarissen en ambtenaren.

  Zij waren het die aanslagen pleegden op democratisch verkozen (lokale) politici in Noord-Syrië na de parlementsverkiezingen van begin 2012; zowel op leden van de regeringspartij als leden van de nieuw opgerichte binnenlandse oppositiepartijen.

  Het gaat Qatar en de door het oliestaatje aangestuurde militante Islamisten in Syrië helemaal niet om meer democratie, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten of gelijkheid.

  Het gaat hen enkel om het aan de macht brengen van een Moslimbroederschap-president, die volledige medewerking aan het buitenlandse beleid van de Golfstaten zal verlenen. Dit houdt in: een olie/gaspijplijn over Syrisch grondgebied via Turkije naar Europa.

  • Beste Joe Hill,

   Dat Qatar en andere golfstaten zo hun eigen motieven hebben om hun proxies te steunen, dat er van meet af aan ook sprake was van gewapende offensieve acties van de opstandelingen, dat neemt niet weg dat er ook nog steeds een vreedzame revolutie gaande is, naast het oorlogsgeweld. Daarom die kaart en daarom het blogje. De revolutie die kwam niet uit de lucht vallen. Lees daarvoor de jaarrapporten van HRW en Amnesty.

   • Joe Hill zegt:

    Mensen als de Syrische activist ‘Edward Dark’ (@edwardedark) staan nog steeds voor de vreedzame revolutie, maar hebben ook toe moeten geven dat de militante groeperingen die in de zomer van 2012 Aleppo kwamen ‘bevrijden’ de stad plunderen, vernielen en terroriseren.

    Niemand kan ontkennen dat de mensenrechtensituatie in Syrië niet optimaal was, dat er geen 100% politieke vrijheid was, dat er een een strenge veiligheidsdienst was. Toch kan ik uit eerdere pogingen om het land te destabiliseren (gesponsorde Moslimbroeder-opstand in de jaren 80) wel deels begrijpen waarom men ervoor kiest de veiligheid van de bevolking zo te beschermen. Syriërs geven allen toe dat ondanks de soms repressieve staat, er wel sprake was van een in de regio unieke situatie van veiligheid, vrouwenrechten, religieuze tolerantie en gelijke mogelijkheden.

    De vraag om meer democratie en meningsvrijheid was volkomen legitiem. Zelfs Assad erkent dat in interviews die ik heb gezien. Zou ik daar zelf voor gedemonstreerd hebben, dan leken mij de hervormingen van begin 2012 een grote overwinning op ‘de dictatuur’. Veel binnenlandse oppositie -zij die meededen aan de verkiezingen- leken het daar mee eens te zijn.

    Dat een klein deel van de oppositie daar geen genoegen mee neemt, en koste wat het kost de pro-Golfstaten en pro-Westerse ex-Shell topman Moaz al-Khatib in het presentiële paleis wil hebben; een man die direct de deal voor een oliepijplijn met Iran en Irak annuleert, en een contract tekent met Qatar, Jordanië en Turkije, dat vind ik op zijn minst zeer verdacht. Dan lijkt het mij alsof het deze oppositie niet te doen was om democratie, “gelijke rechten”, en “vrijheid”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s