Het gevaar uit de lucht

Aby Sbayh

Aby Sbayh

Na een periode van relatieve rust nam het regime van Bashar al-Assad eergisteren wraak op Saraqeb, een plaats in de provincie Idlib in het Noord-Westen van Syrie. Bij een luchtaanval op de plaats werden 6 mensen gedood. Een van hen was Abdel Naser Awad ofwel Abu Sbayh, een van de medewerkers van de radiozender Alwan FM (“Alwan” betekent “kleuren”) die IKV Pax Christi ondersteunt via Adopt a Revolution. In het programma “Ik wil praten” sprak hij over vrijheid.

 

Saraqeb is bekend om haar muurschilderingen die de civiele waarden van de revolutie uitdragen. Vaak in het Arabisch, soms in andere talen, de ene keer spitsvondig, dan weer romantisch of grappig, de muren van Saraqeb geven een prachtig beeld van de revolutie. Saraqeb, tot voor de revolutie een onbekende provincieplaats, heeft een sterke civiele beweging. Naast de radiozender Alwan FM worden in de plaats verschillende revolutionaire kranten en tijdschriften gemaakt, is er een weekblad speciaal voor kinderen, “Zeitoun wa-Zeitouneh” en zijn er verschillende verenigingen.

Een van de activisten uit Saraqeb waarmee IKV Pax Christi contact heeft vertelde me over de aanval van donderdag: “De laatste tijd was het relatief rustig. Gisteren waren er vier luchtaanvallen op vier plaatsen in Saraqeb. […] Vandaag scheren de vliegtuigen steeds over, maar ze hebben geen aanvallen gedaan. Niemand weet wanneer ze aanvallen. De laatste tijd was er relatieve stabiliteit, veel mensen waren teruggekomen naar de stad. Na de aanvallen zijn ze allemaal weer naar het platteland gevlucht.”

“De mensen zijn gewend geraakt aan alle gevaren”, gaat hij verder. “Maar het gevaar van vliegtuigen, daar is moeilijk mee om te gaan, daar kun je niet aan wennen.” Op mijn vraag naar de noodzaak van een no-fly-zone boven de noordelijke gebieden die onder controle van de oppositie staan antwoordt hij: “Maar niemand wil het horen. De situatie wordt elke dag gecompliceerder en we weten niet wat ons te wachten staat. We blijven hoop houden dat er iets gebeurt.” Hij vertelt hoe hij steeds meer het gevoel krijgt dat zijn activisme geen zin heeft, dat het niets bijdraagt.

Toch is er hoop: “Na het oprichten van de Islamitische Staat van Irak en Syrie (de Syrische afdeling van al-Qaeda waar de islamitische gewapende groep Jabhat an-Nusra in is opgegaan, MW) zijn er bij ons in Saraqeb veel strijders overgelopen vanuit Jabhat an-Nusra. Een groot deel van de groep, inclusief een leider, hebben de groep verlaten. Misschien heeft het te maken met het feit dat de situatie bij ons anders is. Saraqeb heeft nog steeds een sterke civiele beweging die weerstand kan bieden aan heel veel zaken.”

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het gevaar uit de lucht

  1. Marjolein Wijninckx zegt:

    Vandaag is Saraqeb opnieuw gebombardeerd. Volgens @SyrianSmurf vandaag 13 luchtaanvallen waarbij tot nu toe 15 leden van een familie zijn gedood… Zie ook http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2013/07/21/Syrian-army-bombs-northern-rebel-town-killing-5.html

  2. (“Alwan” betekent “kleuren”) schreef u, meerdere Alwan maakt Syrië heel mooi en bijzonder vinden wij Syriers, tegelijkertijd moeten samen naast elkaar in een verenigde land kunnen wonen en dat is een uitdaging: maar mogelijk. Eerst moet de dictator Assad weg samen met zijn corrupte familie leden & kliek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s