Raed’s verhaal na de aanval met chemische wapens.

Raed werkt in Khan esh-Sheh, een Palestijns vluchtelingenkamp, 15 kilometer van het oude centrum van Damascus. Het kamp is in feite een woonwijk en ligt in de buurt van één van de mogelijk door chemische wapens getroffen voorsteden van Damascus. Met steun van Adopt a Revolution is in het vluchtelingenkamp een burgerbeschermingsprogramma opgezet. Mensen uit het kamp krijgen eerste hulp en leren brandblussen. Zichzelf beschermen: Lukt dat eigenlijk? Ra’ed vertelt:

“Ons oude huis staat in Zamalka, de oostelijke wijk die vorige week met chemische wapens werd gebombardeerd. Tientallen buren en vrienden waren slachtoffer. Na de aanval konden we vanuit het centrum van Damascus er niet naartoe omdat de bombardementen doorgingen en de regeringssoldaten ons tegenhielden. Tot en met gisteren werden de lijken geborgen.

Veel mensen uit de getroffen gebieden probeerden weg te komen. Van Zamalka gingen ze bijvoorbeeld naar het naburige Hamouriyyah. Maar uit andere wijken kon niemand wegkomen, het was afgesloten.

training voor noodsitaitaies in khan esh sheh
training voor noodsituaties in khan esh sheh

Khan esh-Sheh kamp, maar ook het grotere Yarmouk kamp, worden ook al weken belegerd. Niemand mag er in of uit. De mensen moeten zich zien te redden onder voortdurende bombardementen en de blokkade. Wij geven de bewoners van het kamp EHBO cursussen en we hebben een burgerbescherming opgezet. Maar tegen een chemische aanval kunnen we niets doen.

De mensen hier voelen zich verlaten, op zichzelf teruggeworpen. Er is nu vooral behoefte aan voedsel en medicijnen, er is nauwelijks brood en groente. De mensen hebben hun spaargelden en reserves opgemaakt, iedereen heeft hulp nodig. Het helpt ze om te weten dat er mensen zijn die zich hun lot aantrekken. We krijgen een beetje steun en hulp via Adopt a Revolution, en we slagen erin om dit het kamp binnen te krijgen, maar we hebben veel meer nodig. Wij kunnen ervoor zorgen dat dat ondanks de belegering het kamp binnen blijft komen. Het is niet makkelijk, maar het lukt ons wel.”

Ook helpen? Ga naar Adopt a Revolution en steun Khan esh-Sheh.

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s