Wat vinden Syriers eigenlijk van interventie? Een rondje langs leuzen van de demonstraties van gisteren

Kafranbel, 30 augustus 2013

Kafranbel, 30 augustus 2013

Terwijl de wereld over elkaar heen valt met meningen over wel of niet intervenieren in Syrie, lijkt de mening van de Syriers zelf nauwelijks mee te tellen. Het gaat om Amerika’s “geloofwaardigheid” (alsof ze die hadden), het gaat om “straffen” maar opvallend weinig politici en opiniemakers hebben het over de verantwoordelijkheid om burgers te beschermen tegen een regering die hen moedwillig afslacht. Net als de rest van de wereld zijn Syriers natuurlijk verdeeld over een mogelijke Amerikaanse aanval. Terwijl sommigen al maanden oproepen tot een no-fly-zone, zijn anderen pertinent gekeerd tegen de bemoeienis van welk land dan ook. Laten we een kijkje nemen wat de demonstraties van gisteren te zeggen hadden.

Om te beginnen was Kafranbel terug van weggeweest gisteren. Dit plaatsje in de noordelijke provincie Idlib is beroemd om de geniale leuzen, in het Arabisch maar ook Engels en andere talen. Al weken waren er geen vrijdagprotesten geweest in Kafranbel, dat constant gebombardeerd wordt door het Assad-regime. Ook gisteren na de protesten werden er bombardementen gemeld, Kafranbels straf voor haar rol als creatief gezicht van de revolutie. Kafranbel liet ons gisteren enkele karikaturen zien die Rusland oproepen Assad te laten vallen en Syrie uit de handen van Iran te houden:

1174597_728313910529081_1184278649_n1175615_618223658222369_2018446359_nVeel frustratie is er over het feit dat de wereld stil was terwijl de afgelopen 2 1/2 jaar 100.000 mensen werden gedood, en nu chemische wapens zijn gebruikt, waarbij 1% van de slachtoffers is gevallen, de wereld opeens wakker wordt. Dit spandoek zegt: “Wat is dat voor vreemd geweten, dat pas wakker wordt van chemicalien.”

"Wat is dat voor vreemd geweten, dat pas wakker wordt van chemicalien"

“Wat is dat voor vreemd geweten, dat pas wakker wordt van chemicalien”

En deze uit Homs van afgelopen woensdag spreekt ook voor zich:

Waer, Homs, 28 augustus 2013

Waer, Homs, 28 augustus 2013

In Zabadani legt men uit dat Westerse interventie niet de keuze is van de revolutionairen: “Internationale interventie is niet een keuze in de hand van de revolutionairen, maar het gevolg van de stommiteit en misdaden van Bashar.”

"Buitenlandse interventie is niet een keuze in de hand van de revolutionairen, maar het resultaat van de stommiteit en misdaden van Bashar", Zabadani, 30 augustus 2013

“Buitenlandse interventie is niet een keuze in de hand van de revolutionairen, maar het resultaat van de stommiteit en misdaden van Bashar”, Zabadani, 30 augustus 2013

Tot slot een andere manier om naar interventie te kijken, namelijk het recht van burgers op bescherming tegen geweld:

Waer, Homs, 28 augustus 2013

Waer, Homs, 28 augustus 2013

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

17 reacties op Wat vinden Syriers eigenlijk van interventie? Een rondje langs leuzen van de demonstraties van gisteren

 1. Rob Heusdens zegt:

  Over de gifgas aanvallen, het is nog maar zeer de vraag of de Syrische regering achter die aanval zat, dat zou puur zelfmoord zijn. Ik geloof er geen barst van. Militair gezien was Assad juist aan het winnen, dus hij zou wel gek zijn om wapens te gebruiken die een militaire interventie van de kant van de VS zouden uitlokken. Bewijzen zijn er ook niet geleverd.
  Wel zijn er steeds meer harde bewijzen dat de rebellen met dat soort gas en wapens lopen te rotzooien, en ook ingezet hebben bij verschillende aanvallen. Er zijn laboratoria gevonden, en tunnels waar het gas is aangetroffen. Maar kennelijk lijkt het westen te geloven dat die rebellen dat niet zouden hebben of niet zouden inzetten. Ze hakken ook hoofden af, dus barbaars zijn ze er genoeg voor.
  Er is nu net weer een artikel verschenen, gebaseerd op verklaringen van rebellen en bewoners van Ghouta, dat het ging om wapens geleverd door Saudi arabie, maar dat ze niet wisten er mee om te gaan. In Turkije is nu ook Sarin gas gevonden in een huis van een verdachte die banden heeft met Al Nusra in Syrie. Het verhaal steekt dus duidelijk anders in elkaar.
  Verder is het natuurlijk wel van belang om te melden dat veel van die gewapende strijdkrachten in Syrie daar slechts voor de belangen van Qatar en Saudi arabie vechten. Het belang voor een oliepijpleiding door Syrie naar europa. Het is dus gewoon een buitenlandse interventie. En de VS hebben daar vrolijk aan meegewerkt.
  Voorts is het geen zwart-wit kwestie van pro- of anti-Assad (was het maar zo makkelijk). Ik ben voor de soevereiniteit van Syrie, en Syrie mag zich verdedigen tegen buitenlandse interventie, tegen vijandige strijders op haar grondgebied. De regering van Syrie is NIET het gewapende conflict begonnen, dat waren de rebllen die tijdens vreedzame demonstraties op politie en burgers schoten, en zo er een gewapend conflict van hebben gemaakt.
  Verder ben ik pro-democratie, dus Syrie moet gewoon een modern land worden, met een moderne regeringsvorm, meerparijen stelsel (wat er nu ook min of meer al is), en zonder rmonopolie van de Baath partij op de macht, vrije pers, etc. rechten van burgers beschermen en sociale bescherming bieden.
  Maar door de oorlog, wat enorme economische gevolgen heeft, en de onveiligheid, dreigt het proces dat al wel op gang is gekomen, ook onder Assad, te stagneren, en als de regering door een inval van de VS zou vallen, dan dreigt het ten prooi te vallen aan rebellerende milities, zoals in Iraq en Libie, en dan ben je verder van huis,

  • Ik citeer uw reactie “Heeft U het nu over Rutte? Dat klopt, hij is niet gekozen als minister president, en ook zeer weinig aanhang…”

   Bent u zo geboren of doet u zo vreselijk uw best om een volslagen idioot te zijn… Laten we veronderstellen dat meneer niet rutten niet gekozen zou zijn (uw bewering klopt voor geen ruk uiteraard want hij is gekozen en dat weet u ook wel), ja dat geeft de dictator Assad geen recht om de macht te overnemen in de Syrische republiek nadat zijn vader dood viel (moge hij diep rotten).

   Assad maakte de presidentsverkiezingen in Syrië zo belagelijk door zich als enige kandidaat te stellen.. en hij wint ook nog.. Let op met percentage van 98.9 %

   Het heeft niemand verbaast dat het volk in opstand kwam tegen de maffieuze familie Assad en de Syrische nazi .. Baath partij

 2. Marjolein Wijninckx zegt:

  Meneer Likoed Nederland, democratie is meer dan het organiseren van verkiezingen en het tellen van stemmen.

 3. Marjolein Wijninckx zegt:

  Inderdaad geloof ik dat mijn opvatting van democratie niet overeenkomst met die van de Likoed-partij

  • likoednederland zegt:

   Dat is duidelijk.
   Niet wat de bevolking vindt is belangrijk volgens u, maar de mening van ongekozen ‘vertegenwoordigers’. U schrijft zelfs dat het niet gaat “om het aantal mensen dat ze vertegenwoordigen”.

   • Gijsbert van Iterson Scholten zegt:

    Beste werknemer van het Nederlandse pr-bureau van de Likoedpartij,

    Democratie is een staatsvorm en gaat om het nemen van beslissingen op basis van een meerderheid van stemmen. Als je voor het uitdragen van een mening eerst een meerderheid moet vertegenwoordigen zou ik persoonlijk eerder geneigd zijn te spreken van een totalitair systeem.

    Los hiervan vind ik het, filosofisch gezien, wel heel mooi dat iemand die reageert onder de naam van een in het buitenland actieve politieke partij de vraag opwerpt ‘namens wie er hier nu eigenlijk gesproken wordt’.

 4. likoednederland zegt:

  Wij bedoelen natuurlijk of u weet of dit representatief is voor de Syrische bevolking? Hoe veel procent van de Syrische bevolking vertegenwoordigen die comités?

  • Marjolein Wijninckx zegt:

   Beste Likoed Nederland mensen, het gaat om een groot deel van de bevolking. Natuurlijk zijn er ook andere meningen. Maar deze comite’s hebben een belangrijke rol in de publieke meningsvorming en reflecteren de leidende lokale activisten en civil society. Het gaat dus niet alleen om het aantal mensen dat ze vertegenwoordigen, maar ook om hoe relevant de maatschappelijke rol is.

 5. likoednederland zegt:

  De mening van wat demonstranten, dat zegt toch helemaal niets?
  Het lijkt er op dat heel globaal op dat de helft van de Syrische bevolking achter Assad staat, en de andere helft niet. Zo zal ook de mening over ingrijpen dan wel verdeeld zijn.

  • Marjolein Wijninckx zegt:

   Ja natuurlijk zegt dat wel wat meneer Likoed Nederland (ik ga er maar even vanuit dat u een meneer bent die erop uit is gestuurd ons scherp in de gaten te houden). Deze leuzen vertegenwoordigen namelijk de lokale protestcomite’s, de burgeractivisten die strijden voor een vrij en democratisch Syrie voor al haar burgers ongeacht geloof of etnische achtergrond. Zij zijn de dragers van de volksopstand voor vrijheid en waardigheid en hun mening is dus heel relevant.

  • Puur Onzin. Wij Syrische mensen weten dat Assad weinig tot geen aanhang heeft, hij is ook niet gekozen tijdens presidentsverkiezingen dus jouw bewering klopt ook voor geen meter. Dag des oordeel van Assad nadert en hij kan beter bang zijn..

   • Rob Heusdens zegt:

    Heeft U het nu over Rutte? Dat klopt, hij is niet gekozen als minister president, en ook zeer weinig aanhang…

   • Ik citeer uw reactie “Heeft U het nu over Rutte? Dat klopt, hij is niet gekozen als minister president, en ook zeer weinig aanhang…”

    Bent u zo geboren of doet u zo vreselijk uw best om een volslagen idioot te zijn… Laten we veronderstellen dat meneer niet rutten niet gekozen zou zijn (uw bewering klopt voor geen ruk uiteraard want hij is gekozen en dat weet u ook wel), ja dat geeft de dictator Assad geen recht om de macht te overnemen in de Syrische republiek nadat zijn vader dood viel (moge hij diep rotten).

    Assad maakte de presidentsverkiezingen in Syrië zo belagelijk door zich als enige kandidaat te stellen.. en hij wint ook nog.. Let op met percentage van 98.9 %

    Het heeft niemand verbaast dat het volk in opstand kwam tegen de maffieuze familie Assad en de Syrische nazi .. Baath partij

 6. brunobraak zegt:

  Bedankt! Interessant stukje. Ik vind dat je terecht opmerkt dat de VS het te veel over geloofwaardigheid en straffen hebben, en dat bijdragen aan de vrede en veiligheid van de Syrische bevolking nauwelijks deel van de discussie lijkt. Maar wat je schrijft, het moeilijke is natuurlijk dat ook ‘de Syrische bevolking’ heel verdeeld is. Kun je andere stukken aanbevelen die de mogelijke interventies bespreken vanuit het perspectief van verschillende groepen in Syrië? Lijkt me interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s