Opgravingen zijn deel bezettingspolitiek Oost-Jeruzalem

“De geschiedenis van Jeruzalem kent veel verschillende perioden, maar de regering van Israël heeft alleen oog voor de Joodse periode.” Dat zegt archeoloog Yonathan Mizrachi, directeur van Emek Shaveh een organisatie van archeologen in Jeruzalem, in de korte film ‘Archaeology in the shadow of the conflict’. Deze Engelstalige UCP-film gaat over de verwevenheid van archeologie met de bezettingspolitiek van Israël in bezet Oost-Jeruzalem. “Die eenzijdige belangstelling voor de Joodse periode verdiept de bezetting van Oost-Jeruzalem.”

Overgenomen van United Civilians for Peace

De opgravingen in geannexeerd Oost-Jeruzalem geven een beeld van het veelzijdige verhaal van de geschiedenis van Jeruzalem. Bijvoorbeeld in Silwan, een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem, gelegen tegen het oude centrum van de stad. Silwan heeft een complexe geschiedenis van 5000 jaar. Overblijfselen van het bestuur van de legendarische koning David zouden in de grond van Silwan zijn gevonden.  Archeologie speelt een grote rol in het conflict over de toekomst van Jeruzalem.

Ahmad Karaem, inwoner van Siwan is gehandicapt sinds hij in 2001 door kogels van een kolonist werd getroffen. Karaem vertelt het verhaal van de Palestijnse bewoners van Silwan die sinds twintig jaar lijden onder de kolonisten en de archeologische opgravingen. De opgravingen hebben geleid tot gedwongen ontruimingen voor Palestijnse bewoners en tot verzakkingen van Palestijnse huizen. In de wijk is een groot aantal orders  tot vernietiging van Palestijnse huizen uitgevaardigd door de Israëlische regering. Doel is de aanleg van  een nationaal park in de wijk, eindigend bij de City of David. Israëlische kolonisten spreken over Silwan als de City of David.

De vereniging Emek Shaveh wil een archeologie die eerlijk is over alle tijdvakken van de geschiedenis. Dat inzicht helpt bij tolerantie en respect voor andere culturen. Daarmee wordt een betere toekomst  gecreëerd voor zowel de plaatselijke bevolking als de gehele regio. Zie deze film voor de ondersteuning door Emek Shaveh van de bevolking van Silwan.

Advertenties

Over Jan Jaap van Oosterzee

Adviseur beleid en public affairs Midden Oosten en Kaukasus bij IKV Pax Christi.
Dit bericht werd geplaatst in Bezette Palestijnse Gebieden, Israel. Bookmark de permalink .

18 reacties op Opgravingen zijn deel bezettingspolitiek Oost-Jeruzalem

 1. Peter van Schie zegt:

  Ik heb verschillende opgravingen cq archeologische sites in Jeruzalem bezocht (ook de City of David) en ik trof daar heel vaak beschrijvingen aan van niet-Joodse perioden. B.v. bij de overblijfselen van verschillende bouwwerken van de Ummayaden en de Perzen ten zuiden van de Al Aksa moskee. Het lijkt me echter logisch dat op de plek met de oudste en overvloedigste Joodse geschiedenis de nadruk komt te liggen op uitgerekend die archeologische ontdekkingen. Overigens: het feit dat de vijver van Siloam (in het Hebreeuws Shiloach maar zeker geen Silwan want die verbastering is van veel later datum) in het NT genoemd wordt, maakt deze echte Oude Stad van Jeruzalem zeker niet minder Joods.

 2. Dear Likoed Nederland. Unfortunately “ha Ir David” City of David in Jewish Orthodox Hands; Their guided tours are done by strictly jewish guides, I participated several times in a visit to this archeological part and it is very clear that in the whole presentation, Information about Christian and Muslim periods or events are just not given…I had to remind the guide to tell people for example that the pool of Silwan has been mentioned in the New Testament..The man just looked at me astonished..
  There is an unpleasant fanatic atmosphere in this part of the city, which will not do tourism very much good. By embracing the total history, of all periods, Israel would much more help itself: It would be considered a much more academic and mature country..

 3. Yonah zegt:

  Waarom nooit een woord van jullie zogenaamd “mensenrechtenactivisten” over de bedoelingen van Abbas e.c. en al het antisemitisme in de Arabische wereld? > “Abbas spoke glowingly of the legacy of the godfather of the PLO, the Mufti of Jerusalem Hajj Muhammad Amin Al-Husseini, who during the 1920’s and 1930’s instigated pogroms against the Jews of Palestine and who during his residence in Nazi Germany actively plotted a Final Solution to be carried out once his German allies would win the war. Abbas praised the Mufti as a man whose ways should be emulated by all Palestinian Arabs. “We must remember the pioneers, the Grand Mufti of Palestine, Hajj Muhammad Amin Al-Husseini, as well as Ahmad Al-Shukeiri, the founder of the PLO.”
  http://blogs.timesofisrael.com/netanyahu-answers-abbass-gowing-praise-of-hitlers-ally/#.UlMIunHMb8M.facebook

  • Jan Jaap van Oosterzee zegt:

   Ik zou zo graag eens zien hoe die redenatie dan bij kan dragen aan een oplossing. Als u vindt dat er geen sprake is van bezetting, en Israeli’s al het recht hebben op het bouwen van nederzettingen, zou u dan eens kunnen schetsen hoe u denkt dat de oplossing er uit zou moeten zien? Wat zouden de Palestijnen dan moeten doen, of wat zou er met hen gedaan moeten worden?

  • Jan Jaap van Oosterzee zegt:

   Dat was geen antwoord op mijn vraag

 4. Yonah zegt:

  Waarom doen christelijke organisaties mee aan het verdraaingen van de geschiedenis? “Mandate for Palestine Still Matters 90 Years Later. The Mandate is the multilateral binding agreement which laid down the Jewish legal right to settle anywhere in the geographical area called Palestine, the land between the Jordan River and the Mediterranean Sea, an entitlement unaltered in international law.
  The Mandate was not a naive vision briefly embraced by the international community. The entire League of Nations – 51 countries – unanimously declared on that July 24th, 1922: “Whereas recognition has been given to the historical connection of the Jewish people with Palestine and to the grounds for reconstituting their national home in that country.” http://www.breitbart.com/Big-Peace/2012/07/24/mandate-for-palestine-still-matters-90-years-later

 5. Jan Jaap van Oosterzee zegt:

  Beste reageerders, hartelijk dank voor jullie commentaar. De inhoud ervan verbaast me wel wat.
  – Meent u nou werkelijk dat een christelijke vredesorganisatie alleen voor geloofsgenoten op moet komen? In het verleden heeft die houding toch wel wat vervelende situaties opgeleverd, zacht gezegd. We hebben inderdaad goede contacten met de christelijke gemeenschap in Palestina, al meerdere keren was ik daarom rond Kerstmis met een groep op bezoek bij Christelijke Palestijnen in Bethlehem. https://ikvpaxmenablog.wordpress.com/2013/01/01/gastblog-peter-paul-biekmann-ervaring-van-een-solidariteitspelgrimage/ Wat christenen in Bethlehem juist benadrukken is dat het voortgaan van de Israelische bezetting van Palestijns gebied hun grootste probleem is, een exclusieve aandacht voor palestijnse christenen is nou juist waar zij niet om vragen. http://www.kairospalestina.nl/nl/home.aspx. En gebruikt worden voor de legitimatie van de bezetting is helemaal het laatste waar zij op zitten te wachten.
  – Waarom is het een gotspe dat christenen zich druk maken over Israelische bezetting van Oost-Jeruzalem? Mag je, omdat je christen bent, over bepaalde zaken geen mening hebben? Het zou wat moois zijn als we anderen op basis van geloof hen het recht zouden ontzeggen ergens een mening over te hebben.
  – U doet of het een soort wereldvreemde gedachte is van IKV Pax Christi dat Oost-Jeruzalem en de West Bank bezet gebied zijn. De annexactie van Oost-Jeruzalem door Israel in 1967 wordt echter door geen enkel land erkent. Reageert u ook zo ieder moment dat ons Ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over de bezetting van de West Bank en Oost-Jeruzalem?
  – Verder hoop ik toch dat u begrepen heeft dat het juist een Israelische organisatie was, geleid door de archeoloog Yonathan Mizrachi die stelt dat “Die eenzijdige belangstelling voor de Joodse periode verdiept de bezetting van Oost-Jeruzalem.” Wij hebben hem, met instemming, aangehaald.
  – Misbruik van archeologie is inderdaad niet een monopolie van Israelische archeologen. Dat Palestijnen onzinnige beweringen doen over de geschiedenis betwijfel ik geen moment. Verschil is wel dat zij geen Israelisch gebied bezetten en woonwijken wegbuldozeren met archeologie als rechtvaardiging.

  Ons uitgangspunt is dat zowel Israeli’s als Palestijnen een recht hebben om in vrijheid, vrede en veiligheid te leven in het land tussen de Jordaan en de Middelandse Zee. Vooralsnog lijkt een twee-staten-oplossing daarvoor de meest haalbare weg. Het is ook in het belang van Israel dat er een einde komt aan de voortdurende bezetting van de West Bank en Oost-Jeruzalem. De voortdurende uitbreiding van Israelische nederzettingen op de West Bank en in Oost-Jeruzalem is een van de voornaamste bedreiginen van deze oplossing. Daarom zou niet meegewerkt moeten worden aan enige vorm van acceptatie en rechtvaardiging van die nederzettingen.

 6. s de groot zegt:

  dank likud.

  “Die eenzijdige belangstelling voor de Joodse periode verdiept de bezetting van Oost-Jeruzalem.”

  Lol 🙂

  Het is en blijft een totale gotspe dat er christenen zijn die zich druk maken over een bezet Jeruzalem door joden.

  Pax Christ zou er beter aan doen op te komen voor hun geloofsgenoten in het midden oosten (Bethlehem … ) maar nee bedwelmd door steen des aanstoots Israel kakelt het ikv mee in het koor van de anti Israel leugen industrie.

  Am Israel chai.

 7. Yonah zegt:

  IKV Pax Christi is weer eens lekker eenzijdig en hypocriet bezig…..
  “Forget politics – Who has legal right to Jerusalem?” > http://www.jpost.com/National-News/Forget-politics-Who-has-legal-right-to-Jerusalem

 8. Yonah zegt:

  Wellicht zou u zich toch wat zorgvuldiger kunnen laten informeren over historische feiten ? > http://www.youtube.com/watch?v=ub2x5UvjUs4

 9. likoednederland zegt:

  Misselijkmakende officiele Palestijnse leugens over archeologie. Maar genegeerd door IKV:

 10. Jan Jaap van Oosterzee zegt:

  Dat lijkt me een wat rare stelling. Ten eerste hebben jullie in het commentaar niets weerlegd van wat er in het artikel en het filmpje staat. Dat er elders ook een kruisvaardersziekenhuis opgegraven is (waren dat niet die mensen die in de Middeleeuwen ook alle Joodse inwoners van Jeruzalem uitmoordden?), of dat moslims Joods erfgoed vernield hebben, betwijfel ik niet. Maar het is toch geen weerlegging van het feit dat in Siwan de opgraving gebruikt wordt als een ligitimatie om een Palestijnse wijk weg te krijgen?
  Ten tweede krijg ik niet het gevoel dat jullie ons niet serieus nemen als je op iedere blog en ieder stukje direct moet antwoorden.

  • likoednederland zegt:

   U schrijft: ““Die eenzijdige belangstelling voor de Joodse periode verdiept de bezetting van Oost-Jeruzalem.”

   Dat is totale onzin. Kijk wat de Israëli’s hebben bloot gelegd hebben aan Kruisvaarders en Romeinse resten, in heel Israel en ook in Jeruzalem. Maar dat heeft u dus niet willen zien of bent er zelfs nooit geweest.

   Gelogen dus.

   En dat de Arabieren last hebben van opgravingen. Natuurlijk, maar dat is geen nieuws. Joden hebben net zo goed last van opgravingen. Iedereen heeft last van opgravingen.

   Waar Arabieren zich echt aan storen, is dat er Joodse geschiedenis wordt bloot gelegd.
   Dat vinden zij op zich al erg, maar daarmee worden hun politieke en religieuze leiders die beweren dat er niets Joods is aan Jeruzalem ook nog als leugenaar weggezet.
   Denk aan Arafat en Abbas met hun beweringen dat er geen Joodse Tempel heeft gestaan.
   http://likud.nl/2013/07/abbas-liegt-weer-israel-wil-al-aqsa-moskee-in-jeruzalem-vernietigen/
   Bekijk de Palestijnse televisie die dat beweert:
   http://likud.nl/2012/12/palestijns-nieuws-geen-spoor-van-joodse-geschiedenis-in-jeruzalem/

   En daarom verwoesten zij de Joodse resten op de Tempelberg, misschien wel het grootste archeologische schandaal van de eeuw.

   Maar daar heeft u allemaal geen kritisch woord voor over.
   Nee, u bent het eens met de Arabieren dat de Joden fout zijn, omdat ze archeologie wel serieus nemen.

   Zoals gezegd, fijn dat IKV zo onverbloemd laat zien hoe eenzijdig en onwaarachtig ze in de materie staat.

 11. likoednederland zegt:

  Tsjonge, wat een onzin, blinde Israel bashing. Die titel alleen al.

  Totaal verblind en daardoor bijvoorbeeld niet eens op de hoogte dat Israel net nog een compleet ziekenhuis van de Kruisvaarders heeft opgegraven:
  http://christenenvoorisrael.nl/2013/10/kruisvaardersziekenhuis-ontdekt-in-oude-stad-van-jeruzalem/

  En ook niet op de hoogte van de bewuste vernieling van Joodse overblijfselen door moslims op de Tempelberg.

  Wat diep triest dat een ‘christelijke’ organisatie zich voor zo een gefantaseerde hetze leent.

  • Jan Jaap van Oosterzee zegt:

   Het duurde deze keer wel meer dan 12 uur voor jullie commentaar leverden. Ik begon me al ernstig zorgen te maken…..

   • likoednederland zegt:

    Als mensen onzin beweren, kan dat zijn uit onwetendheid of kwaadaardigheid. Welke van de twee het is, is zonder nadere informatie niet te beoordelen.
    Maar als ze dan niet reageren wanneer ze weerlegd zijn met “stom, ik heb me vergist”, wordt het aardig duidelijk.

    Maar goed, we moeten u toch dankbaar zijn: we zullen dit artikel zorgvuldig bewaren als bewijs dat IKV Pax Christi een niet serieus te nemen organisatie is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s