Valt er nog wat te lachen in Syrië?

De verre voorouders van de activisten uit Kafr Anbel ontdekten humor als wapen

Je zou het niet verwachten. Maar in de eindeloze stroom beelden over de oorlog in Syrië:  bombardementen; onthoofdingen en andere rottigheid, valt er af en toe ook nog wat te lachen.

Uit Syrie bereikt ons voornamelijk slecht nieuws en het einde is nog lang niet in zicht. We zijn inmiddels zo murw gebeukt door de narigheid dat we liever wegzappen. Wie trekt het nog om te blijven kijken naar nog meer ellende? Machteloos en moedeloos zijn we. Syrië is een verloren zaak. Liever gaan we met alle bn-ers een nationale feel good actie opzetten om massaal geld te doneren aan de slachtoffers van de orkaan in de Filipijnen, dan weer een kansloze inzamelingsactie voor Syrië te beginnen.

Veel goed nieuws is uit Syrië is er dus niet. Maar er vallen in de beeldenbrij op het internet zo nu en dan pareltjes te ontdekken. Filmpjes die het nieuws helaas niet halen, maar wel iets laten zien van de veerkracht van Syriërs. De moed erin houden, niet opgeven, daar gaat het om.

Reden genoeg om op het komende Arab Camera festival in Utrecht naast de ‘serieuze’ cinema uit Syrië een blok te wijden aan komische filmpjes &  Syrische humor op youtube. Rosh Abdelfatah, directeur van het Arab Camera Festival; Bahraa Hijazi maker van de ego- documentaire Abortion of the Soul en ondergetekende tonen hun favoriete filmpjes die in de afgelopen jaren door Syrische activisten op het net zijn gepost.

Het zijn filmpjes die zijn gemaakt om gezien te worden, om te lachen, om de moed erin te houden. We laten ze zien als eerbetoon aan alle Syriërs die niet opgeven, die blijven vechten voor vrijheid en waardigheid. En het is vooral een oproep om in vredesnaam betrokken te blijven met Syrië.

Arab Camera Festival / Syrië compilatie met verder: Abortion of The Soul (2013), Bahraa Hijazi en Death Visited Me (2013), Omar al-Khani

Utrecht, Louis Hartlooper Complex, 30 november 16.00 uur, entree 8,50/ 7,50

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Valt er nog wat te lachen in Syrië?

  1. Kafranbel is bijzonder met alles wat ze maken. Ze vallen vaak op door wat ze maken en presenteren.. respect voor ze

    Een van mijn favo qoute wat ze tijdje terug maakte :

    We are sorry that Tony Soprano is dead, We wish Assad the Syrian maffia boss had died instead. RIP Tony

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s