Verdwijning Razan Zeitouneh en haar collega’s van het Violations Documentation Center

Razan Zeitouneh Gewapende mannen stormden gisteren het kantoor binnen van het Violence Documentation Center in Douma en namen mensenrechtenactiviste Razan Zeitouneh, haar man Wael Hamadeh en collega’s Samira Khalil en Nazem Hamadeh mee. Het is tot nu toe onbekend waar ze zijn en wie de daders zijn.

Razan, een van de bekendste gezichten van de revolutie, is advocate en een van de oprichters van de Local Coordination Committees. Ze won o.a. de Sacharovrijs en de Anna Politkovskaya award voor haar werk. Ze richtte het Violations Documentation Center op, dat de belangrijkste organisatie is die mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden van binnenuit Syrie documenteert. Sinds het begin van de revolutie moest Razan onderduiken. Toen de Oostelijke voorsteden van Damascus onder controle van de oppositie kwamen vestigde ze zich daar. In een poging om Razan te pakken te krijgen arresteerden Syrische veiligheidsdiensten Razan’s man Wael in 2011 en hielden hem maanden gevangen. Enkele maanden geleden werd Razan bedreigd door gewapende oppositiegroepen en daarom wordt nu vermoed dat deze achter haar verdwijning zitten.

Razan Zeitouneh heeft ons bij IKV Pax Christi sinds het begin van de revolutie geinspireerd. Ze schreef bijvoorbeeld het stuk “Een revolutie is niet genoeg” en een indringend Bericht uit Douma dat we op Nassama publiceerden. Toen we haar in 2011 wilden nomineren voor de Mensenrechtentulp reageerde ze bescheiden en vroeg ons om een van de andere mensenrechtenactvisten te nomineren. We hopen op een spoedige vrijlating van Razan, Wael, Samira en Nazem en alle andere politieke gevangenen in Syrie, die door het Assad regime zijn opgepakt of verdwenen zijn in de handen van Daesh (het Arabische acronym van de Qaeda-groep Islamitische Staat van Irak en Syrie).

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s