Hoe Assad het nieuws over Yarmouk spint

Afgelopen week vertrok een hulpkonvooi van de VN naar het vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus. Waarom kwam dit konvooi nooit aan in het kamp? Een preciezere kijk op de details laat zien hoe het Assad-regime probeert de eigen oorlogsmisdaden te “spinnen” als terroristen die hulp tegenhouden. Lees hier het hele verhaal.

Na onderhandelingen tussen de UNRWA, de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor de humanitaire dienstverlening aan de Palestijnse vluchtelingen, en de Syrische autoriteiten, werd er een akkoord bereikt over een hulpkonvooi dat naar het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk kon vertrekken. Vorige week vrijdag vertrokken 6 vrachtwagens met poliovaccins en hulpgoederen op weg naar het kamp. Vreemd genoeg namen ze niet de noordelijke toegangsroute, die onder controle van het Assad-regime staat, maar de zuidelijke toegangsweg, die gecontroleerd wordt door de oppositie. PLO-vertegenwoordiger Ahmad Majdalani stelde in een TV-interview dat UNRWA deze weg had gekozen. Echter, in een interview op Channel 4 stelde UNRWA-woordvoerder Chris Gunness dat niet UNRWA deze route had gekozen, maar dat de Syrische autoriteiten UNRWA hadden opgedragen de zuidelijke weg te nemen. Nog voordat het konvooi het kamp bereikte, werd het beschoten. Daarop maakte het konvooi volgens de veiligheidsprotocollen rechtsomkeert en ging terug naar het UNRWA hoofdkwartier. Weer geen hulp voor de bevolking van Yarmouk. Vervolgens werd het incident door verschillende media gepresenteerd als het tegenhouden van een hulpkonvooi door “terroristen”. Na een overleg tussen de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov en de Syrische minister van buitenlandse zaken Muallem stelden ook deze beide heren in hun persconferentie gisteren dat het de “terroristen” van de oppositie zijn die de hulp tegenhouden. Missie geslaagd, de wereld in twijfel gebracht. Want verhalen over kwaadwillende islamisten gelooft men graag. En ondertussen vergeet men dat het het Assad-regime is dat al maanden, en in sommige gevallen al meer dan een jaar, woonwijken belegert, burgers bedreigt met de leuze “honger totaan onderwerping” en daarmee verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden.

Inmiddels komen de berichten naar buiten dat er vandaag een hulpkonvooi is toegelaten tot Yarmouk. UNRWA heeft 200 voedselpakketten kunnen verspreiden in het kamp. Het bericht zorgt voor headlines in het nieuws. Is het toeval dat dit zogenaamd goede nieuws net voor de onderhandelingen in Geneve plaatsvindt? Ik zeg “zogenaamd goed nieuws”. Want wat betekenen 200 voedselpakketten voor een kamp waar 6000 gezinnen door de hongerdood bedreigd worden? Terwijl het nog steeds de Syrische autoriteiten zijn die bepalen wat of wie er hebt kamp in of uit gaat? Terwijl de belegering en beschieting van het kamp doorgaat?

English summary of the story:

Syrian authorities approved an aid convoy with Polio vaccins and aid to go to the camp, which it did last Monday. For some strange reason the convoy did not approach the camp from the northern entrance, which is under regime control, but took the southern access road, which is controlled by opposition. A PLO official (Majdalani, member of executive committee who was involved in negotiations with the regime) said in a TV interview that UNRWA chose this road. However, in a TV interview with Channel 4 yesterday, Chris Gunness, UNRWA spokesperson, stated that the regime ordered them to take this road (the report can be watched here: http://www.channel4.com/news/video-syria-refugees-palestinian-damascus-siege ). What happened then is that the convoy was shot at and returned to UNRWA headquarters. Media immediately reported that “terrorists blocked an aid convoy” and this narrative was also taken up in the Lavrov-Mouallem meeting. It is important to expose the Assad regime’s media spin of “terrorists” blocking aid, as it is very clear that it is the regime that is enforcing the siege and it is the regime that can lift the siege.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s