Yarmouk: Op een groentekar naar het graf

Muhammad Jarbou' wordt op een groentekar naar de begraafplaats gebracht

Muhammad Jarbou’ wordt op een groentekar naar de begraafplaats gebracht

Nadat vorige week een klein beetje hulp het Yarmouk-vluchtelingenkamp inkwam (zie details hieronder), is er sinds vorige week donderdag geen hulp meer binnengekomen. Gisteren werden opnieuw zeven mensen begraven die waren gestorven door honger en gebrek aan medische zorg. Omdat er niet voldoende ambulances in het kamp aanwezig zijn om al deze doden naar de begraafplaats te brengen, werden enkelen van hen, waaronder Muhammad Jarbou’, op een groentekar naar de begraafplaats gebracht. En terwijl mensen in Syrie geen tijd te verliezen hebben, kwamen de onderhandelaars in Geneve gisteren weer niet verder. Aanvankelijk leek er een overeenkomst om voedsel te leveren in de binnenstad van Homs, waar een vergelijkbare blokkade is en duizenden mensen dringend voedsel en medische hulp nodig hebben, maar uiteindelijk kondigde Brahimi aan dat men het opnieuw niet eens had kunnen worden over de voorwaarden.

Begrafenisstoet in Yarmouk, 27 januari 2014

Begrafenisstoet in Yarmouk, 27 januari 2014

Na lokale onderhandelingen werd op 17 januari aangekondigd dat hulp zou worden toegelaten in het Yarmouk-vluchtelingenkamp. Via onze contacten in Damascus hebben we bijgehouden wat er sindsdien precies aan hulp is geleverd. Het overzicht laat zien dat we niet kunnen spreken van een serieuze poging om de noden van de bevolking (zo’n 7000 gezinnen) te verlichten:
– Op zaterdag 18 januari werden 71 voedselpakketten uitgdeeld
– Op zondag 19 januari werden 21 zieken geevacueerd
– Op maandag 20 januari werden 41 voedselpakketten verspreid
– Op dinsdag 21 januari werden 26 voedselpakketten verspreid en 19 mensen geevacueerd
– Op woensdag 22 januari werden 62 zieken geevacueerd, vergezeld van 40 begeleiders

Sinds donderdag 23 januari is er geen hulp meer in het kamp aangekomen en zijn er geen mensen meer geevacueerd. De data doen vermoeden dat PR voorafgaand aan de vredesonderhandelingen een rol heeft gespeeld.
In totaal zijn er dus 138 voedselpakketten verspreid op zo’n 18.000 mensen, waaronder ook Syrische ontheemden.
Er zijn in totaal 102 zieken geevacueerd, terwijl er een lijst van 350 namen van zieken aan de Syrische autoriteiten was overhandigd.

De slachtoffers van uithongering in Yarmouk, 27 januari 2014

De slachtoffers van uithongering in Yarmouk, 27 januari 2014

De verspreiding van voedselpakketten wordt niet gedaan door UNRWA of hulporganisaties, maar door vertegenwoordigers van het Assad-regime. Volgens onze bronnen beschikt UNRWA over voldoende voedselpakketten om de gehele bevolking van Yarmouk van voedsel te voorzien. Het moge dus duidelijk zijn dat er geen sprake is van onmacht, maar van onwil om de levens van burgers in Yarmouk te redden. Het onthouden van een burgerbevolking van voedsel is een ernstige schending van het internationaal humanitair recht en daarmee een oorlogsmisdaad. Hulp kwam te laat voor de zeven mensen die gisteren zijn begraven. Maar ik kan niet geloven dat de wereld machteloos blijft toekijken terwijl er nog meer mensen slachtoffer worden van dit uithongeringsbeleid.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Yarmouk: Op een groentekar naar het graf

 1. Pingback: Syrie: Wat valt er te eten onder belegering? | Nassama نسمة

 2. likoednederland zegt:

  “Maar ik kan niet geloven dat de wereld machteloos blijft toekijken terwijl er nog meer mensen slachtoffer worden van dit uithongeringsbeleid.”

  Israel is er toch niet bij betrokken? Dan kijkt de wereld de andere kant op.

  Daar heeft IKV Pax Christi trouwens volop aan meegewerkt, door haar eenzijdige focus op Israel.
  De verkoop van door joden gekweekte tomaatjes is toch een van jullie grootste wereldproblemen om je druk over te maken?

  • Souzan zegt:

   Wat bijzonder dat jullie toch de aandacht weer naar Israël trekken terwijl het niet over Israël gaat, Likoednederland. Voortdurend proberen jullie de focus op de mensenrechtenenschennis en oorlogsmisdaden door Israël naar andere landen te verplaatsen en áls dat gebeurt, zijn jullie er als de kippen bij om te zorgen dat die focus toch weer op Israël gericht wordt.
   Wat willen jullie nou? Zijn jullie jaloers dat de aandacht naar een ander land gaat dat aan mensenrechtenschennis en oorlogsmisdaden doet of zijn jullie gewoon bezeten?
   Ik vermoed het laatste. Of misschien beide, wie zal het zeggen.
   Tomaatjes zijn trouwens heel gezond: daar hebben de zionisten straks lekker veel van om zélf op te eten en dat is alleen maar fijn, want zionisten houden graag alles voor zichzelf.
   Dus IKV Pax Christie heeft blijkbaar het beste met jullie voor. 🙂

   • likoednederland zegt:

    De bekende reactie van Israel haters: Joden mogen zich niet verdedigen tegen het waanzinnige geweld van Arabieren tegen andere groepen. Precies hetzelfde waaraan Syrie nu kapot gaat. Na Afghanistan, Libie, Algerije, Irak, Libanon, Soedan enz. enz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s