Gastblog Wapenfeiten: Weer clustermunitie gebruikt in Syrie

Een onontplofte 9N235 submunitie, gevonden in Keferzita in Syrië. © 2014 Private via de Cluster Munition Coalition

Een onontplofte 9N235 submunitie, gevonden in Keferzita in Syrië. © 2014 Private via de Cluster Munition Coalition

Human Rights Watch brengt vandaag het bericht naar buiten dat de Syrische regeringstroepen opnieuw clustermunitie hebben ingezet. Syrië gebruikte eerder in het conflict al clustermunitie, een type wapen dat tijdens en ver na conflict vooral burgerslachtoffers eist. Omdat clustermunitie afschuwelijke gevolgen heeft voor met name burgers hebben 113 landen dit wapen verboden.

Doden en gewonden als gevolg van aanval clustermunitie
Volgens Human Rights Watch, net als PAX lid van de internationale Cluster Munition Coalition, hebben regeringstroepen op 12 en 13 februari jongstleden raketaanvallen uitgevoerd op Keferzita, in het noorden van Syrië. Daarbij werd een type clustermunitie gebruikt dat nog niet eerder in het conflict gebruikt werd. Een ooggetuige verklaarde dat er bij de aanvallen 2 burgers werden gedood en 10 gewonden vielen.
Het herhaalde gebruik van clusterbommen door het Syrische regime is een zoveelste minachting voor de veiligheid van Syrische burgers. Clustermunitie veroorzaakt niet alleen tijdens conflict voor doden en gewonden, maar ook nog ver daarna. Omdat veel ontontplofte submunitie blijven liggen zorgt clustermunitie ook lang nadat een conflict beëindigd is voor burgerslachtoffers.

Landen moeten zich blijven uitspreken tegen clustermunitie gebruik door Syrië
De Cluster Munition Coalition en PAX veroordelen het gebruik van clustermunitie door Syrië ten zeerste. Al eerder veroordeelden 149 landen het gebruik van clustermunitie door Syrië, waaronder Nederland. Landen die de Conventie over Cluster Munitie hebben getekend hebben hebben de verplichting de norm van de Conventie uit te dragen en het gebruik van clustermunitie waar dan ook ter wereld te ontmoedigen. Het is van groot belang dat staten zich blijven uitspreken tegen het gebruik van deze wapens. Zolang clustermunitie wordt gebruikt – waar dan ook en door wie dan ook ter wereld – zullen de levens van burgers in gevaar zijn. In het door geweld geteisterde Syrië vormen deze wapens nog weer een extra gevaar voor de veiligheid van de Syrische burgerbevolking.

Volg de blog Wapenfeiten over ons werk op clustermunitie.

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s