15 Maart: Doorbreek de Stilte en Doe Mee!

Op 15 maart is het precies drie jaar geleden dat de revolutie in Syrië begon. Sindsdien zijn 130.000 mensen omgekomen, meer dan 9 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Veel Syriërs voelen zich door de rest van de wereld aan hun lot overgelaten. Toch zijn er mensen, in Syrië en daarbuiten, die blijven strijden voor vrede, vrijheid en waardigheid. Hoe doen ze dat, soms dwars tegen alle wanhoop in? En hoe kunnen wij ze helpen? Kom op 15 maart naar de Nieuwe Liefde in Amsterdam en leer hoe je kunt aansluiten bij de doeners!

Programma

‘Doorbreek de stilte rond Syrië’ is een talkshow o.l.v. Chris Kijne, Radio 1 presentator en onderzoeksjournalist, waarin prominente Syriërs en Nederlanders worden geïnterviewd over hun inzet voor Syrië, afgewisseld met muziek en filmfragmenten. Centraal staat de vraag hoe wij ons vanuit Nederland in kunnen zetten voor een vrij en democratisch Syrië. De avond wordt geopend met 2 minuten stilte, opgedragen aan de slachtoffers van het conflict.

Gasten:

Ambassadeur van de Vrede Tim Akkerman, activist en filmmaker Rosh Abdelfatah, hoofd internationale operaties van het Rode Kruis Jurriaan Lahr, Syrische lerares (uit Aleppo) Maha Ghrer , televisiepresentatrice Naeeda Aurangzeb en Mohammed Cheppih, de Syrische muzikant Gharib, hulpverleners Karam Kanho en Taher Taher, oud bestuurslid van Het Syrische Comité André Abdallah en Syrious Mission organisator Sjaiesta Badloe.

Meer informatie over sprekers, betrokken organisaties en programmaopbouw:

   • Jurriaan Lahr, hoofd internationale operaties van het Rode Kruis  over de vraag waarom de actie-  en geefbereidheid van mensen groter is bij natuurrampen dan bij humanitaire rampen.
   • De 27-jarige Syrische lerares Maha Ghrer uit Aleppo. Nadat haar man om het leven kwam door een mortiergranaat, richtte zij samen met anderen in Aleppo de Mustafa Qarmanschool op, vernoemd naar haar man. Wat zijn haar drijfveren? Hoe ziet een ‘gewone’ schooldag eruit en hoe houdt ze het vol te leven te midden van het conflict?
   • Televisiepresentatrice Naeeda Aurangzeb mobiliseerde samen met Mohammed Cheppih de moslimgemeenschap in Nederland ten behoeve van de (internationale) actie ‘Help Syrië de winter door’. Om het ingezamelde geld en de goederen bij Syriërs in Damascus te krijgen, moest de organisatie samenwerken met het regime van Assad, wat tot veel kritiek leidde. Hoe zijn ze omgegaan met de dilemma’s die het brengen van voedsel naar regeringsgebied met zich meebrengt?
   • Karam Kanho en Taher Taher, Nederlandse Syriërs met een medische achtergrond, reisden namens Het Syrische Comité naar de stad Gaziantep. Daar leverden ze containers met goederen uit Nederland af, bestemd voor een groep Syrische artsen die bezig is om een kliniek op te zetten en draaiende te houden voor revalidatie en rehabilitatie van slachtoffers. Hoe ziet de reis van een container met medisch materiaal voor Syrische vluchtelingen eruit, van deur tot deur?
   • Oud bestuurslid van Het Syrische Comité André Abdallah richt zich met zijn organisatie Life Current op het bewerkstelligen van een dialoog tussen de verschillende groepen Syriërs. In Nederland zijn de verschillende Syrische groepen verenigd in Het Syrische Comité. In Syrië lukt dit veel minder goed. Hoe gaat Life Current ook de dialoog in Syrië op gang brengen?
   • Muziekdocente Sjaiesta Badloe raakte een jaar geleden betrokken bij Syrious Mission, een muziekproject voor Syrische vluchtelingen. Wat heeft haar zo geraakt dat ze sindsdien meerdere malen in Syrië is geweest?

Met intermezzo’s van Ambassadeur van de Vrede Tim Akkerman (voormalig voorman van de band Di-rect), de Syrische muzikant Gharib en activist en filmmaker Rosh Abdelfatah.

Dit programma is een samenwerking van Het Syrische Comité, PAX en De Nieuwe Liefde en een vervolg op het programma De stilte rond Syrië op 15 januari. Tijdens dit programma zijn tips verzameld van experts en betrokkenen.

Zaterdag 15 maart, 20.00 De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam

Kaarten: 7,50/5,00 CJP-Studenten-Stadspas. Reserveren: hier.

 

Advertenties

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

Een reactie op 15 Maart: Doorbreek de Stilte en Doe Mee!

 1. Zie ook: http://www.humanitairehulpsyrie.nl Bekijk de foto,s en lees de nieuwsbrieven en help mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s