Burgers in Mosul staan alleen

Gisteren viel Mosul.
Die zin alleen al is verschrikkelijk om op te schrijven. Mosul, in bezit genomen door ISIL (The Islamic State of Iraq and the Levant), een al-Qaeda split-off. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Mosul is de provincie hoofdstad van Ninewa, een uitgestrekt gebied dat het Koerdische noorden van Irak scheidt van het Arabische midden en zuiden. Ninewa is onderdeel van de zogenaamde DIBs: “Disputed Internal Boundary areas” in Irak: gebied betwist door Baghdad en Erbil. In Ninewa wonen veel verschillende etnische en religieuze minderheden: Christenen, Yezidi’s, Shabak, Turkmen, Koerden en Arabieren. Het was in Mosul waar het verzet tegen de Amerikanen in 2003 hevig was, en het is Mosul waar al vrij snel radicalen voet aan de grond kregen en Christenen en Yezidi’s werden uitgemoord.

De minderheden hebben in groten getalen al jaren geleden de stad verlaten en wonen in dorpjes verspreid over de Ninewa hoogvlakte. Mosul is nu voornamelijk Arabisch, maar er wonen ook Koerden. De gouverneur is een berucht persoon: hij staat bekend om zijn eigenzinnige karakter en uitgesproken oppositie tegen minister president al-Maliki. Lokale en nationale politiek heeft ertoe geleid dat het leger, in Mosul gezien als verlengstuk van Baghdad, altijd min of meer als bezettingsleger is gezien door de lokale bevolking. Ook de politie is niet erg geliefd: onder andere omdat de politie in 2011, tijdens de Arabische Lente demonstraties die ook in Irak hebben plaats gevonden, de demonstranten aanviel. Dit gebeurde wederom in 2013.

De demonstraties, die met regelmaat hebben plaats gevonden in Irak sinds 2011, zijn gericht tegen de sektarische politiek van Baghdad. Mensen zijn het zat om zich tweederangs burgers te voelen, zonder eerlijke kansen op een toekomst. Werkeloosheid is een groot probleem onder jongeren. De beweging (die zich een revolutionaire beweging noemt) is voornamelijk sterk in steden als Falluja en Ramadi, maar ook in Hawija en Mosul. De Iraakse regering heeft nooit enige poging gedaan om een gesprek te voeren deze, in eerste instantie burgerlijke verzetsbeweging. Na de aanval van het leger op een protestkamp in Hawija in april vorig jaar, bereikte ISIL wat tot dan toe slechts marginaal lukte: ze infiltreerden de protesten. Het anti-overheid kamp in deze steden is zeer gemêleerd: stammen vechten inmiddels samen met tientallen verschillende milities en oud leden van de Baath partij. De partner van PAX in Mosul vertelde vanochtend dat dit daar ook zo is: ISIL werkt in Mosul samen met de ondergrondse Baath. Iedereen heeft hierin zijn eigen agenda: de “Islamitische Staat”-droom is een dun laagje dat op dit moment de coalitie verbindt.

Burgers in Mosul staan alleen, al sinds 2003. De stad is terrein van een machtsstrijd en al jaren een van de gevaarlijkste in het land. Dit is echt anders dan bijvoorbeeld Kirkuk, waar de Koerdische peshmerga het grotendeels voor het zeggen hebben. In Mosul hebben radicalen de vrije hand. ISIL/al-Qaeda heeft hier vorig jaar nog een moord campagne gevoerd tegen journalisten. Ook hier is geen actie tegen ondernomen door de Irakese overheden. De terreur heerst, maar al langer dan sinds dit weekend.

Vorig jaar reise de Iraakse minister-president Nouri al-Maliki naar Washington om daar te pleitten voor wapenleveranties aan zijn regime. Een senaatscommissie adviseerde president Obama toen om dit alleen te doen als er veranderingen zouden plaats vinden in de actieve sektarisch-polariserende politiek van al-Maliki. Volgens de senators toen zou deze politiek kunnen leiden tot een mogelijke nieuwe burgeroorlog.

Falluja word al enige weken gebombardeerd door het Iraakse leger, onder andere met de zogenaamde “barrel bombs”. Volgens bronnen van Reuters wordt hierin een “scorched-earth” beleid gevoerd door het leger: de stad wordt vernietigd omdat een guerrilla strijd tegen ISIL niet gewonnen zou kunnen worden.

Gisteren riep al-Maliki de noodtoestand uit in Irak. In zijn speech vroeg hij de burgers van Mosul om de wapens op te pakken tegen ISIL. Het leger is in allerijl vertrokken en zal mogelijk ook hier in de komende dagen met barrel bombs gaan bombarderen.
De burgers in Mosul staan alleen. En dat is nog het meest verschrikkelijk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s