Activist Academy Beirut: Publieke Ruimte en Activisme

endVan 9-12 april organiseerde PAX samen met NAHNOO de Activist Academy, een workshop gericht op het ontwikkelen van nieuwe acties en creatieve projecten met een nieuwe methode. Het maken van nieuwe campagnes, activiteiten en ideeën rond het thema van publieke ruimte, zoals een publiek park of strand, in Beiroet stonden centraal.

NAHNOO is een jonge organisatie die werkt met jongeren en richt zich op het versterken van sociale cohesie in Libanon. Een van de manieren waarop zij dit doen is door te focussen op de vrije publieke ruimte. Vrije publieke ruimte is noodzakelijk voor een vreedzame en vrije samenleving, als een manier om plekken op te eisen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarmee is het een manier van waaruit nieuwe gemeenschappelijke verhalen kunnen ontstaan waarmee sektarische tegenstellingen kunnen worden tegengegaan.

In Beiroet is er een groot gebrek aan publieke ruimte. Het grootste park in Beiroet, goed voor 70% van al het groen in de stad, is bijvoorbeeld gesloten voor het publiek. Deze issues namen we als het startpunt van de Activist Academy waarbij er samen met deelnemers met verschillende achtergronden in een interactief proces werd gewerkt om concrete acties en campagnes voor issues rond publieke ruimte te ontwikkelen.

Dat was een succes! Na vier dagen lagen er vier verschillende acties op de plank. Die acties kregen allemaal vorm in prototypes van de plannen die we op de laatste dag van de bijeenkomst in de vorm van een expositie lieten zien. Hester Somsen, ambassadeur van Nederland in Libanon, kwam onder andere langs om de creaties te bewonderen. De Activist Academy was voor NAHNOO een manier om de bestaande campagnes nieuw leven in te blazen en strategieën aan te scherpen. De andere deelnemers vergrootten hun netwerk, leerden van activisten uit andere contexten en raakten geïnspireerd door die interactie.Het was een bijeenkomst vol energie en prachtige plannen die in de komende maanden worden uitgerold en het startpunt vormen van nieuwe campagnes.

Een van de uitkomsten van de Academy is een partnerschap van NAHNOO met Istanbouli Theatre uit Tyrus (het zuiden van Libanon), ook een nieuwe partner van PAX. Zie hier een filmpje over het theater.

Advertenties

Over Pim

Pim Gerritsen / Interculturele Communicatie; Internationale Betrekkingen / Politiek /
Dit bericht werd geplaatst in Libanon en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s