Als de wapens zwijgen, gaat de vreedzame revolutie door

Aleppo long live Syria

“Lang leve Syrië, Assad moet ten val gebracht worden”, Aleppo 4 maart 2016

In heel Syrië gingen mensen vandaag de straat op, van Bosra in het Zuiden totaan A’zaz in het Noorden, in Damascus, Aleppo en natuurlijk in de provincie Idlib. Met meer dan 100 protesten was het een vrijdag die deed denken aan de hoogtijdagen van de vreedzame Syrische revolutie die in 2011 begon. De protesten hadden vandaag ook weer een gemeenschappelijke leuze meegekregen: “Met minder dan de val van het regime nemen we geen genoegen.” Sinds vorige week zaterdag het staakt-het-vuren inging, is de vrede nog verre van teruggekeerd naar Syrië. Maar zodra het aantal luchtbombardementen verminderde, lieten de Syriërs ons zien dat, 5 jaar nadat ze in opstand kwamen, hun doelen niet veranderd zijn: Vrijheid en de val van het Assad-regime.

 

“We hebben weer hoop”, laten Syrische vrienden me weten. Dat heb ik lang niet gehoord. Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht toen de VN Veiligheidsraad vorige week het door de VS en Rusland overeengekomen staakt-het-vuren bekrachtigde. Het plan had weinig kans van slagen aangezien de “strijd tegen terreur”, namelijk tegen ISIS en Jabhat an-Nusra, buiten het akkoord zou vallen. De verwachting was dat de strijd zich dus grootschalig zou voortzetten, onder het mom van terreurbestrijding. Er zijn ook wel degelijk tientallen schendingen van het staakt-het-vuren per dag geweest de afgelopen week, maar toch was er op heel veel plekken voor het eerst sinds jaren eindelijk weer eens rust. En dus greep men het moment om ons eraan te herinneren waar het om gaat:

It's a revolution Saraqeb

“Het is een revolutie, geen burgeroorlog”, Saraqeb 4 maart 2016

Er werden vandaag leuzen gezongen die sinds het begin van de revolutie werden gebruikt: “Liever dood dan onderdrukt”, “We buigen voor niemand dan God”, en “Een, een een, het Syrische volk is een.” In Idlib waren de mensen uit Kafranbel en uit Ma’arret an-Nu’man bijeengekomen in een grote demonstratie, bekijk de video hier. Ook waren er mooie video’s uit Talbiseh (Homs), en Saqba (Oostelijke Ghouta). In Bosra kwam men bijeen in het beroemde amfitheater.

Bosra as-Sham

Bosra 4 maart 2016

De vraag is uiteraard of deze nieuwe golf van vreedzame protesten een verschil gaat maken en of de hoop aan kan houden. Volgende week zou de volgende ronde van onderhandelingen moeten beginnen in Geneve. Gezien de internationale machtsverhoudingen en het gebrek aan internationale steun voor de roep om verandering van het Syrische volk, is de kans groot dat de Syrische bevolking een onrechtvaardige oplossing, zoals het voorlopig aanblijven van de oorlogsmisdadiger Assad, door de neus geboord krijgt. Ook wordt er internationaal steeds vaker geïnsinueerd dat Syrië maar verdeeld zou moeten worden. Deze week, in aanloop naar de nieuwe ronde onderhandelingen, is misschien wel de laatste kans om te laten zien dat er een alternatief is voor Assad en ISIS, namelijk de vreedzame Syriërs die niet opgeven tot ze vrij zijn. Zoals een bevriende Syrische activist zei: “Verschillende strijdende partijen hebben hun best gedaan om het Syrische volk af te schilderen als extremisten, om zo hun chauvinistische religieuze en etnische doelen te bereiken. Maar vandaag heeft het Syrische volk laten zien […] wat ze werkelijk willen: Een inclusieve Syrische staat waar alle Syriërs gelijke rechten genieten!”

Idlib countryside

Advertenties

Over Marjolein Wijninckx

Marjolein is programmaleider Midden-Oosten en woont en werkt in Jordanie. Volg haar op Twitter @paxmarjolein.
Dit bericht werd geplaatst in Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s