Stop de Bommen op Aleppo!

Omdat we niet zwijgend willen toekijken. Omdat we weten wie er verantwoordelijk zijn voor het bombarderen van de burgers van Aleppo, organiseerden PAX, Amnesty en Het Syrisch Comité in Nederland vandaag een demonstratie voor de Russische Ambassade in Den Haag. Hieronder staat de toespraak die Freek Landmeter van PAX hield:

“Zaterdag is Ibrahim Haj Ibrahim gestorven. Hij was de conciërge van de Mustafa Qarmanschool in Aleppo, die PAX al een paar jaar steunt. Hij stond die zaterdagochtend voor zijn school om de kinderen die aankwamen naar huis te sturen. De scholen in Aleppo waren juist voor onbepaalde tijd gesloten, maar nog niet iedereen wist dat. Vandaar dat hij er die zaterdag stond.

Door de bombardementen was het te gevaarlijk geworden om de scholen te openen want scholen zijn een doelwit in deze oorlog tegen de burgers van Aleppo. Ibrahim Haj Ibrahim wilde de kinderen van zijn school tegen de oorlog beschermen, maar werd toen zelf, zaterdagochtend om 9 uur, voor zijn school,  in zijn rug getroffen door een bomscherf. Hij overleed die dag in een noodhospitaal.  De dag erna werd het huis van Ibrahim Haj Ibrahim door een bom getroffen. Zijn vrouw raakte gewond en één van zijn dochters, van 12 jaar, stierf aan haar verwondingen.

demo-ambassade
Ibrahim Haj Ibrahim, zijn dochtertje en al die honderden burgers in Aleppo zijn vermoord. Bijna 300.000 burgers, hun huizen, hun ziekenhuizen en scholen zijn doelwitten van het nietsontziende geweld van het Assad- regime en hun steun en toeverlaat Rusland. Daarom staan wij hier.

De Russische bombardementen op Aleppo zijn vandaag een jaar aan de gang, maar zo hevig als nu zijn ze nog niet geweest. Deze week vielen voor het eerst de meeste slachtoffers door Russische aanvallen. Er zijn nu dagen dat er meer dan 150 luchtaanvallen worden uitgevoerd, met de meest gruwelijke wapens. Het zijn aanvallen op een belegerde stad, op weerloze burgers die als ratten in de val zitten. Sinds het einde van het bestand zijn er al zo’n 400 burgers, waarvan een kwart kinderen, vermoord. Hulpverleners staan machteloos want zij zijn evengoed een doelwit.

De burgers van Aleppo staan er alleen voor. Ze zijn omsingeld. Ze worden uitgehongerd.  De situatie is  onhoudbaar. Voor 300.000 mensen zijn er nog maar 30 dokters en een paar ziekenhuizen beschikbaar. Er is een tekort aan alles. Maar bovenal is er de angst en het gevaar voor nog meer bommen.

We willen niet zwijgend toekijken. Onze solidariteit met de mensen in Aleppo dwingt ons om vandaag hier te staan. We eisen uit naam van Ibrahim Haj Ibrahim en alle andere slachtoffers in Aleppo dat de vliegtuigen aan de grond blijven en de belegering van Aleppo wordt opgeheven! Stop het bombarderen van burgers in Aleppo!”

Vandaag en dit weekend worden er overal in de wereld protesten, wakes en manifestaties georganiseerd. Morgen om 15:30 organiseert Het Syrisch Comité in Nederland een manifestatie op de Dam in Amsterdam.  Aanvang: 15:30

 

Over Evert- Jan Grit

programmaleider Midden-Oosten
Dit bericht werd geplaatst in Nassama. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s